Idén 48 pálinkaház nevezett a versenyre, összesen 309 tétellel, közülük került ki győztesen ez a tolnai különlegesség.
Ha a legfinomabb pálinkákról van szó, akkor sokaknak beugrik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, ahol évről évre kiválasztják hazánk legjobbjait. Mármint legjobb pálinkáit, természetesen. Idén a Tolna megyei Brill Pálinkaház jázmin szőlőből készült terméke bizonyult a legjobbnak, méghozzá 48 pálinkaház 309 tétele közül.
Hogy milyen is ez az ital? Ezt valószínűleg senki sem tudná szebben megfogalmazni, mint Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, aki a következőket mondta a nedűről:
„Első pillanatban elvarázsol eleganciája, felkeltve a fogyasztó érdeklődését. Illatában a kellemesen muskotályos, zöldfűszeres, virágos és rózsaolajos jegyek egymást szépen kiegészítve bájosságot kölcsönöznek neki. Ízében is nagyon telt, kirobbanóan virágos és fűszeres jegyek uralkodnak, gyümölcsös frissességgel, kis magolajossággal kiegészülve. A tavaszi virágos rét és egy érett szőlőfürt emlékeit juttatja eszünkbe. A szájat teljesen betölti, harmonikus, hosszan távozó és igazán komplex termék.”
A jázmin szőlő egyébként a Pécsi Kutató Intézet új nemesítése, amellyel 2016-ban kezdtek el foglalkozni kísérleti jelleggel, de ma már biztosak abban, hogy mind borban, mind pálinkában nagy jövő áll ez előtt az újdonság előtt.