5 új remek tanösvény, amit fedezz fel az ősszel
Írta:

5 új remek tanösvény, amit fedezz fel az ősszel

Mindegyik igazi különlegesség a maga nemében.

 

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az őszi erdő még a tavaszinál is szebb kicsit, éppen ezért ez az az időszaka az évnek, amikor kétheti rendszerességgel rángatom el a családot kirándulni. Nem kell nagy dologra gondolni, általában kinézünk valami kezdőknek ajánlott, 2-3 órás útvonalat, amióta pedig gyerekek is vannak, felfedeztünk egy csomó szuper tanösvényt is. Ezek a helyek természetesen nem csak a kicsiknek szólnak, ám náluk biztosan telibe találnak. Most összegyűjtöttünk nektek 5 viszonylag új tanösvényt, ami ráadásul valamilyen szempontból mind különleges.

A szőlő nyomában

Idén áprilisban adták át A szőlőművelő ember és a természet névre keresztelt tanösvényt a Tokaji borvidéken. A tanösvény azon a Lőcse-dűlőn került kialakításra, ami a 2015-ben hazánk Legszebb Szőlőbirtokának választott Béres Szőlőbirtokhoz tartozik. Itt gyakorlatilag a szőlő teljes életútját végigkövethetjük a termesztéstől a feldolgozásig, így a borkedvelőknek igazán különleges lesz ez a rövid, másfél kilométeres tanösvény. Fontos viszont tudni, hogy helyenként 22 fokos lejtésre is számítanunk kell, így egy jó túracipő elengedhetetlen, ha kellemesen szeretnénk itt érezni magunkat.

Források mentén

Május végén adták át Síkfőkúton a nyolc forrás mentén kialakított Forrástúra-tanösvényt. A teljes túra hét és fél kilométer hosszú, de gondoltak a családosokra és a kezdő kirándulókra is, így vannak rövidebb, egyszerűbben bejárható útvonalak is. Ilyen a másfél kilométer hosszú Babakocsis-kör, a 3,6 kilométer hosszú Katalin-kör, illetve a kicsit edzettebbeknek a 4,5 kilométeres Várréti-kör. A forrásoknál, aminek mindegyike jelenleg is működik, természetesen feladatok várnak, a jó megfejtésekért pedig jelvényeket kapunk.

Mesék között

Márciusban nyílt meg a Boszorkány tanösvény a Soproni Parkerdőben, aminek a különlegessége, hogy egy óvónő tervezte. Itt nyolc állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a helyi legendákkal és boszorkánytörténetekkel, az egyes állomásokon ráadásul a gyerekek pecsétet gyűjthetnek, amit a túra végén ajándékra válthatnak be. A 900 méteres tanösvényt a Kecske-patak boszorkánylegendája ihlette, ami a különböző játékokban és ügyességi feladatokban is visszaköszön.

Tanösvény a vízen

Hogy miért is nem gondolt erre korábban senki! Májusban igazán úttörő dolgot alkotott a badacsonytördemici Herczeg Ferenc strand, amikor vízi tanösvényt nyitott. A Nádi szélVízitúra Tanösvény bejárásához a strandon bérelhetünk csónakot, és a tó legnagyobb összefüggő nádasát és annak élővilágát ismerhetjük meg a három kilométer hosszú, hat állomásos tanösvényen. Akár vezetett túrán is résztvehetünk, ha az egyedül csónakázástól ódzkodunk kicsit, vagy követhetjük a GPS koordinátákat és QR kódokat leolvasva magunk is fedezhetjük az öblöt.

Lombkoronák között

Ha a vizet felfedeztük, fedezzük fel a fák koronáját is! Szerencsére lombkorona tanösvényből már több is található az országban, nálunk most nagy kedvenc a tavaly májusban átadott kaszói lombkorona tanösvény, ami mind hosszában, mind magasságában és szerkezeti megoldásaiban is egyedülállónak számít. Az aljnövényzettől egészen a fák koronájáig leshetünk be ebbe az öregerdőbe, ahol a lombkorona-szinten található fák átlagéletkora több mint 110 év, átlagmagasságuk pedig 28 méter. Az egész országban egyedülálló lehetőség itt megfigyelni az élővilágot, amit kár lenne kihagyni!

  • 769 2018. szeptember 28 Belföld 2018. szeptember 28.

    Facebook Comments