A legjobban kereső magyar majdnem 10 milliárdot (!) kaszált tavaly
Írta:

A legjobban kereső magyar majdnem 10 milliárdot (!) kaszált tavaly

Te mennyit keresel? Százezret? Kétszázat? Van, aki ennél kicsit többet. Pár nullával többet, hogy pontosak legyünk.

Elképesztő szintet ért el a leggazdagabbak fizetése 2015-ben – derül ki a Világgazdaság adataiból. És igen, a címben már lelőttük a poént, de itt nem pár tízmilliós összegekről beszélünk. A NAV ugyanis végére ért a tavalyi adóbevallások feldolgozásának, és pár elég érdekes – bár annyira talán nem megdöbbentő – dolgot figyeltek meg.

Egyre többen keresnek jól, tehát átlag felett Magyarországon. Fontos leszögezni, hogy az adózott jövedelemről beszélünk. A top száz legnagyobb adózó tavaly összesen 130, 5 milliárd forintot keresett, ami az előző évhez képest 23%-os növekedést jelent. Ami még ennél is izgalmasabb, az az, hogy a listavezető fizetése még ennél is nagyobbat nőtt: megduplázódott egyetlen év alatt. Tavaly már 9 milliárd 759 millió forint jövedelmet vallott be az előző évi 4,3 milliárdhoz képest. Ez persze jelentheti pusztán az üzlet fehéredését, és azt sem tudjuk, hogy tényleg ugyanaz a személy duplázott-e, vagy valaki még nála is jobban feltört, hiszen a NAV neveket nem közöl.

Érdekes viszont, hogy a gazdagok között is nyílik az olló: míg az első helyezett duplázott, addig az utolsó csupán 12 százalékkal tudta növelni a vagyonát. Azért annyira őt sem kell sajnálni, a századik helyezettnek még mindig kereken fél milliárdos keresete volt tavaly. De még mielőtt azon gondolkoznál, milyen munka fizethet ennyit, eláruljuk: a legtöbbet kereső magyar (és a toplista 86%-a) osztalékból és árfolyamnyereségből gazdagszik, sokan külföldön. Tehát nekik volt már egy elég szép kezdőtőkéjük, amit ügyesen befektettek.

Nem tudjuk ez mennyire vígasztal, de a legmagasabb tényleges fizetés „csak” 1,9 milliárd forint volt, ami a lista 18. helyére volt elég. Hát… legalább mi nem fizetünk annyi adót.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, vg.hu

  • 1012 2016. november 02 Belföld 2016. november 02.

    Facebook Comments