Egyre hosszabb a tiltólista: Így változik a büfékínálat az új tanévben
Írta:

Egyre hosszabb a tiltólista: Így változik a büfékínálat az új tanévben

Egyre szigorúbb a lista, mit vehetnek a gyerekek az iskolai büfében.

 

Általános iskolában volt egy szokásunk. Felsőben, amikor már kaptunk zsebpénzt, minden csütörtökön lefáradtunk egy barátnőmmel a büfébe. Emlékeim szerint azért ezen a napon, mert a péntek alanyi jogon is jó nap volt, így ő nem szorult további támogatásra. Szóval lementünk, és minden héten vettünk egy fánkot. Olyan jó színes cukrosat. Ami mostanában akkora divat, csak persze nem a fancy fajtából, hanem az olcsó féléből, amit a büfésnéni tartott. Ez a 90-es évek végén történt, de még ma is szívmelengető nosztalgiával gondolok rá vissza. Na de hogy miért is romantikázok itt? Nemrég kijött egy körlevél Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából, ami elég szigorúra veszi az iskolai büfékínálatot. Ez a szabályozás részletesen leírja az árusítható és a tiltott élelmiszereket, ráadásul az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is tartalmazza.

Az évek óta tartó folyamat (menzareform), aminek keretében először a sószórókat tiltották ki a menzákról, egyre egészségesebb irányba tereli a kicsiket. Ahogy a kapcsolódó sajtótájékoztatón Rétvári Bence államtitkár fogalmazott: a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók, hiszen senki nem szeretné, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. Ha nem figyelnek oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentős kockázatokat hordoz – idézi az államtitkárt az MTI.

Tehát gyakorlatilag azok a termékek, amik a chipsadó hatálya alá esnek, nem árusíthatók mostantól az iskolai büfékben. A szigorra szükség is van. Egyfelől persze szívből sajnáljuk azokat a 10-12 éveseket, akik így a közepes minőségű menzaebédet nem tudják leöblíteni egy jó Fantával, de a döntés indokolt. Ma a felnőttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és mindez már gyermekkorban jelentkezik: minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd.

De ha ennyi minden tilos, akkor mégis mit árusíthatnak a büfék? Nem kell aggódni, a lehetséges kínálat így is elég gazdag:

sn_ts_081010_hdr

Szendvicsek:

Felvágottas szendvics (korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli, kenyér; margarin; zöldség; sovány felvágott)

Májkrémes szendvics (korpás zsemle; baromfi májkrém; zöldség, esetleg mustárral)

Sajtos szendvics (korpás zsemle, rozsos zsemle; margarin; zöldség; szeletelt sajt, vagy kockasajt)

Túrókrémes szendvics (korpás zsemle; tavaszi vagy körített túró; zöldség)

Halas szendvics (korpás zsemle; halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal; zöldség)

Saláták:

Joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal

Vegyes saláta hamis majonézzel

Görögsaláta (vagy ehhez hasonló jellegű saláta, oliva olajos, ecetes öntettel)

Virslisaláta

Saláta-mix (idény szerint kapható friss, aprított zöldségkeverék öntettel vagy anélkül, esetleg olajos magvakkal, sajttal, túróval, sonkával dúsítva)

Italok:

Tej (2 dl-es, iskolatej formában, vagy adagolva)

Tej alapú turmixital (ízesített, illetve gyümölcsös)

Joghurt: gyümölcsös, müzlis, natúr, joghurtital

Kefir

Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes)

Édességek és nassolnivalók:

Müzli szeletek

Aszalt gyümölcsök (kis adagokban)

Olajos magvak (kis adagokban)

Teljes kiőrlésű gabona-termékből készült keksz, puffasztott gabonaszelet, extrudált kenyér

Tejtermék desszertek (krémtúró, joghurthab, puding)

Gyümölcsök

Bár a csütörtöki vigaszfánk fogalmát úgy látszik az új generációk már nem fogják megismerni, de azt el kell ismernünk: nem is olyan rossz lista ez!

  • 953 2017. augusztus 23 Belföld 2017. augusztus 23.

    Facebook Comments