Ingyen wifi és örök élet 2018-ra

Ingyen wifi és örök élet 2018-ra

Na jó, igazából csak az első, de ha az tényleg megvalósul, akkor a következő választásra minden magyar városban ingyenesen hozzáférhető, szélessávú internethálózat teszi okafogyottá a sokgigás mobilnet előfizetést.

 

A Digitális Jólét Program keretében olyan ígéretet fogalmazott meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ami ha megvalósul, elég boldoggá tenne sokunkat. A tervek szerint 2 éven belül minden magyar településen lesz ingyen wifi. Ennek első lépéseként a Minisztérium már felmérte az állami és önkormányzati intézmények által biztosított nyilvános wifipontokat.  A további fejlesztést pedig a távközlési cégekkel tervezik megvalósíttatni: a projekt ugyanis felhasználná a jelenleg uniós támogatással megvalósuló új generációs felhordó hálózati fejlesztéseket,  amelyekre épp a távközlési cégek pályáztatása folyik. Az ajánlatokban, ahol többek között azt kell kifejteni, hol fejlesztenék a széles sávú hálózatot a távközlési cégek, feltételként szerepel, hogy minden település központjában létre kell hoznia a cégeknek (önerőből) ingyenesen elérhető wifi-szolgáltatást.

Az Uniós cél egyébként ugyanerre (hogy minden háztartás számára hozzáférhető legyen a széles sávú, legalább 30 Mbit/sec sávszélességű internet) 2020, ha tehát sikerül tartani a 2018-at, ebben jók leszünk. Mindamellett, hogy a szükséges fejlesztéseket a szolgáltatók nagyrészt piaci alapon valósítják majd meg, 68 milliárd forintos vissza nem térítendő és 10 milliárdos visszatérítendő támogatással a kormány is támogatja majd a ma még lefedetlen területek bekapcsolódását a szélessávú internet világába.

  • 1658 2016. április 13 Belföld 2016. április 13.

    Facebook Comments