Átadták a legnagyobb állami elismeréseket: ők az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok
Írta:

Átadták a legnagyobb állami elismeréseket: ők az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok

Mint minden évben, idén is március 15-én adta át a köztársasági elnök a legnagyobb állami kitüntetéseket: a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend nagy- és középkeresztjét.

Bár minden évben kiosztásra kerül mind a Kossuth-, mind pedig a Széchenyi-díj, elsőre egyáltalán nem mindenki tudná megmondani, hogy melyik díjat mire is adják. Nos, a Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb állami kitüntetés, a Széchenyi-díj pedig a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére. Mindkét kitüntetéssel komoly pénzjutalom is jár: a jutalom összege az évi nettó átlagkereset ötszöröse, a nagydíj összege pedig ennek a duplája (bőven 10 és 20 millió forint feletti összegekről beszélünk). Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk kik az idei díjazottak!

A Kossuth Nagydíjat kapta: KALLÓS ZOLTÁN Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze

Kossuth-díjas lett: BÁLINT MÁRTA színművész, BERTALAN TIVADAR látványtervező, festő- és grafikusművész, FÉSŰS ÉVA író, költő, FRENREISZ KÁROLY zeneszerző, előadóművész, GALÁNFI ANDRÁS fafaragó népi iparművész, KAMP SALAMON, a Lutheránia Ének- és Zenekar Liszt Ferenc-díjas karnagya, a Magyar Bach Társaság alapítója és elnöke, KELETI ÉVA Balázs Béla-díjas fotóművész, NAGY-KÁLÓZY ESZTER Jászai Mari-díjas színművész, PÉTERFY LÁSZLÓ szobrászművész, RADNÓTI ZSUZSA Jászai Mari-díjas dramaturg, szakíró, RICHTER JÓZSEF Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, SASS SYLVIA Liszt Ferenc-díjas operaénekes, TAHI TÓTH LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas színművész.

Széchenyi-díjat kapott: ÁDÁM JÓZSEF geodéta, BOGÁRDI SZABÓ ISTVÁN, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, BOLLOBÁS BÉLA matematikus, DÓCZI TAMÁS PÉTER orvos, idegsebész, FREI ZSOLT asztrofizikus, HANGODY LÁSZLÓ ortopéd sebész, traumatológus, KERTÉSZ ANDRÁS LAJOS nyelvész, KÓSA LÁSZLÓ etnográfus, történész, LOSONCZI ÁGNES, a szociológiai tudomány doktora, NÉMETHI ANDRÁS matematikus, SZATHMÁRY EÖRS biológus, TALLIÁN TIBOR Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, TŐKÉCZKI LÁSZLÓ történész, CSÁSZÁR ATTILA GÉZA kémikus, FOGARASI GÉZA, a kémiai tudomány doktora, SZALAY PÉTER vegyész.

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

  • 962 2017. március 21 Belföld 2017. március 21.

    Facebook Comments