Így lesz környezetbarát a tavaszi nagytakarítás
Írta:

Így lesz környezetbarát a tavaszi nagytakarítás

Már az is jó megoldás, ha kevesebb vegyszert használsz otthon, de cikkünkben adunk pár további hasznos tippet, hogy a tavaszi nagytakarítás még „zöldebb” legyen.

 

1. Keress környezettudatosabb alternatívákat!

Több helyen olvastuk, hogy a szódabikarbóna, az ecet, a citromlé és a teafaolaj milyen hasznosak – nemcsak a konyhában, hanem például akkor is, ha a tisztítószerek helyett természetes alternatívákat keresel. Ha ezekben nem hiszel, akkor is vannak a boltokban a megszokott vegyszereknél jóval környezetbarátabb tisztítószerek. Az áruk persze magasabb, mint a normál termékeké, de ha egészségünkről van szó, szerintünk megéri többet költeni ezekre.

 

2. Mondj nemet az antibakteriális tisztítószerekre!

Tudtad? A tudósok szerint az antibakteriális szappanok és tisztítószerek nem tisztítanak jobban, mint a hagyományos verziók, ellenben hozzájárulhatnak rezisztens baktériumok kialakulásához. Ezeket azok a kórokozók hozhatják létre, amelyek túlélik a nagytakarítást. Ez aztán horrorfilmbe illően hangzott, ugye?

 

3. A mérgező tisztítószereket ne dobd a szemétbe!

Adódik a kérdés: mit csinálj a maradék hipóval vagy egyéb mérgező szerrel, ha nem végezheti a kukában? Mi azt javasoljuk, hogy add le olyan helyen, ahol kifejezetten ezeket a mérgező hulladékokat gyűjtik. Ugyanis ha lehúzod a vécén, vagy a kukába dobod, azzal nem teszel jobbat a környezetünkkel, mintha nap mint nap használnád ezeket a szereket.

 

+1 tipp: óvd a tüdődet!

Sokan nem is gondolnánk, de nagytakarításkor számos mérgező anyag kerül a levegőbe. Az egyik legnagyobb veszélyforrást a spray formátumú tisztítószerek jelentik: aki ezeket tartósan belélegzi, annak károsodhat a tüdeje. Ezért ezeknek a szereknek a használatát kerüld, ha csak lehet. És még valami: takarítás közben és után ne felejts el szellőztetni, hogy a lakás a takarítószerek szaga helyett friss levegővel teljen meg!

  • 875 2018. március 22 Belföld 2018. március 22.

    Facebook Comments