Magyar chiliszósz nyerte a vébét: Nagymaroson készül a világ legjobbja
Írta:

Magyar chiliszósz nyerte a vébét: Nagymaroson készül a világ legjobbja

A legnagyobb chilitermő országokat is maga mögé utasította.

 

A csípős szószok magyar kedvelői valószínűleg hallottak már a Gabko Chiliről: a kisüzemi magyar chilimanufaktúra igen jó erős chiliszószokat gyárt, vagyis jobban mondva készít, hiszen a Gabko igazi családi projekt: Nagy Gábor a saját szülőföldjén, Nagymaroson kezdett el egymaga parikát termeszteni, és azt mondja, a családja nélkül már rég nem bírná a „hobbiját”. Gábor ugyanis 2011-ben ismerkedett meg és szeretett bele a chilibe, pár évvel később pedig otthagyta a közbeszerzési szakértői állását, hogy minden idejét hobbijának, a chilipaprika termesztésnek szentelhesse.

„Saját magamnak szerettem volna olyan terméket készíteni, amihez hasonlót sem lehetett idehaza akkor még találni. Minden a kis kertemben és párkányomon kezdődött. Első évben mégis akkora mennyiséget sikerült produkálnom, hogy már ismerőseimnek is jutott az elkészült termékeimből. Az első termékeim a Hot Pepper szósz és krém volt, amik idehaza valóban hiánypótlónak bizonyultak, hamar híre ment az ismerősi körömön kívül is. Ma már nem csak a legerősebb paprikáiból készült termékek találhatóak meg a termék palettán, hanem igyekszem a lágyabb ízek kedvelőinek igényeit is kielégíteni.” – vallja a hivatalos honlapon, hogy indult ez az egész.

A kezdetek óta eltelt nem is olyan sok évben pedig olyan sikeresen tökéletesítette a recepteket, és vívta meg a csatát a Dunakanyarra jellemző talajjal, hogy mostanra hivatalosan is a világ legjobb szószkészítője lett. Olyan többször is volt már, hogy a gyümölcsös szószok kategóriájában taroltak Gábor termékei, most viszont az amerikai „The World Hot Sauce Awards” elnevezésű vébén összesítésben is győzött: az Ale Mango Habanero, a miskolci Zip’s sörfőzdével közösen megálmodott illatos, sörös-mangós keverék lett hivatalosan is a világ legjobb chiliszósza.

A verseny óta amerikai cégek és egy hongkongi gyorsétteremlánc is érdeklődött a Gabko termékek iránt, ám Gábor semmiképp sem szeretné, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen, így egyelőre ekkora méretű projektet nem tud bevállalni. A fejlődés azonban folyamatos, így reméljük nemsokára tényleg az egész világ megismerheti a bajnok magyar chiliszószt!

  • 645 2019. március 11 Belföld 2019. március 11.

    Facebook Comments