Indul a szabadtéri színház szezon: ezeket ajánljuk a 2019-es évadra
Írta:

Indul a szabadtéri színház szezon: ezeket ajánljuk a 2019-es évadra

Ezt nézzük idén nyáron Budapesten és Szegeden.

 

 

Lassan itt a nyár, és vele együtt a szabadtéri színházi szezon is, ami az év egyik legpezsgőbb időszaka. Amikor bezárnak a kőszínházak, a kultúra kikerül a szabadba: a Budapesti Nyári Fesztivál és a Szegedi Szabadtéri Játékok már-már kultikus eseményei a nyárnak, amiket kár lenne kihagyni.

 

A budapesti rendezvénysorozat kínálatában idén mintegy 120 programmal, a megszokottnál is színesebb kínálattal, különleges és nagyformátumú produkciókkal, valamint számtalan világsztárral találkozhatunk június 1-je és szeptember 7-e között. A Budapesti Nyári Fesztivál idei repertoárjában a korábbiaknál is bőségesebb, színesebb és vonzóbb kínálat vár minket: elsőrangú nagyoperákat, látványos és kivételes balett-és táncelőadásokat, musicalt, nagyoperett-bemutatót, a klasszikus koncertek mellett jazz-, világzenei- és crossover koncertek sorát élvezhetjük, a Margit-szigeten pedig számos gyerekszínházi előadást, irodalmi sétát, interaktív programot is szerveznek.

 

A kiváló operák sorát idén Giacomo Puccini utolsó és talán legismertebb háromfelvonásos műve, a Turandot nyitja meg, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiu-val és az argentin operalegendával José Cura-val. Kálmán Imre világszerte leismertebb és legnépszerűbb nagyoperettje, a Csárdáskirálynő a Budapesti Operettszínház ének és zenekara, valamint balettkara közreműködésével kerül bemutatásra. Igazi kuriózumként kerül színre és először lesz látható a margitszigeti színpadon a német mondakörből megalkotott romantikus „fehér” nagybalett, a Giselle, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház előadásában. Az idei év kihagyhatatlan táncattrakciója a francia koreográfus, Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású tánctablója, a Barbár éjszakák. Augusztus közepén a hagyományos grúz néptáncot látványos és lendületes táncokkal ötvöző műsorral első alkalommal lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Sukhisvili Grúz Nemzeti Táncegyüttes. Az elmaradhatatlan Duna Karnevál Gála Világkarneválján pedig közel 200 külföldi művész látványos tánckoncertjének, majd a hazai táncegyüttesek seregszemléjének lehet tanúja a közönség. A teljes program a szabadter.hu oldalon érhető el.

 

Nem lehet okuk panaszra a Szegedi Szabadtéri Játékok látogatóinak sem az idén. A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb szabadtéri színházi fesztiválja, amit 1931 óta minden nyáron kiélvezhetünk. A vállaltan népszínházi vonulatot követő rendezvénysorozat előadásai évről évre mind változatosabb képet igyekeznek nyújtani, így garantálva azt, hogy minden műfaj – operett, opera, musical, néptánc, kortárs tánc, próza – rajongója megtalálhassa a maga kedvencét. Idén olyan darabokat hoz el a szegedi Dóm térre, mint a Hullámzó világ, We will rock you, Szerelmes Shakespeare, Aida és a Titanic, a megújult újszegedi színpadon pedig a Don Juan, Koldusopera, valamint a Hófehérke és a hét törpe kerül színpadra. A pontos programokért keresd fel a www.szegediszabadteri.hu oldalt.

 

  • 778 2019. május 22 Belföld 2019. május 22.

    Facebook Comments