Újra változik az érettségi és felvételi rendszer
Írta:

Újra változik az érettségi és felvételi rendszer

Nehéz követni, hogy mikor mi az éppen hatályos jelentkezési/felvételi/pontszámítási rendszer, és a legújabb rendelet sem változtat ezen.

 

A legújabb, múlt héten benyújtott kormányrendelet módosítás többek között kötelező emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát ír elő az egyetemre/főiskolára készülőknek. Ez annyiban nem újdonság, hogy az egyetemek zöme már most is emelt szintű érettségihez köti egy-egy szakra a bejutást: a jobb egyetemeken például nem lehet gazdasági szakra emelt matek, történelemre emelt szintű történelem érettségi nélkül bejutni, és ez az alalpkövetelmény lássuk be jogos és indokolt. Ezt emelné 2020-tól törvényi szintre a kormány.

A minőségi felsőoktatásért szintén bevezetnék az egy kötelező középfokú nyelvvizsgát a felvételihez, ami lehet, hogy megoldaná a diplomát nyelvvizsgahiány nem kapók kérdését, viszont létrehozza ugyanezt a problémát a 3-4 évvel fiatalabbak körében.

Egy technikai változtatást is bejelentettek: teljesen elektronikussá válik a felsőoktatási felvételi eljárás, amivel a kormány célja természetesen a folyamat egyszerűsítése. Indoklásul hozzátették: 2014-ben a felsőoktatási felvételi eljárásban csak a jelentkezőknek mindösszesen négy százaléka nyújtott be papíralapú jelentkezést, így a tendenciát figyelembe véve nincs értelme továbbra is fenntartani mindkét jelentkezési formát.

A változások fokozatosan lépnek életbe: az e-jelentkezésre vonatkozó szabályozás már idén, december közepén, az egyes szakok emelt szintű érettségi követelménye 2016. január 1-e után lesz kötelező, míg a minden szakra érvényes emelt szintű érettségi és középfokú nyelvvizsga 2020. január 1-től lesz elvárás.

  • 1653 2014. december 01 Belföld 2014. december 01.

    Facebook Comments