5 dolog, amiért Adyt örökre az életünk kitörölhetetlen része
Írta:

5 dolog, amiért Adyt örökre az életünk kitörölhetetlen része

100 éve hunyt el a költőóriás, ám a mai napig a kultúránk meghatározó része, még akkor is, ha esetleg nem szeretjük a verseit.

 

Ady Endre kitörölhetetlenül az életünk része – ha szeretjük, ha nem. A költőzseni halálának századik évfordulójára emlékeztünk januárt 27-én, a szomorú évforduló kapcsán pedig összeszedtük, miért is lesz örökre kitörölhetetlen része a magyar kultúrának.

  1. Ő az egyik leggyakoribb utcanév. Ha nem egy zsákfaluban laksz, akkor egészen biztosan nálatok is van Ady Endre utca, Budapesten például több is.
  2. Minden az ő nevét viseli. Jó, ez költői túlzás, de az utcán kívül neveztek már el róla rengeteg iskolát, óvodát, könyvtárat, művelődési házat, sőt, még irodaházat is.
  3. Nagy népszerűségnek örvendenek az Adys tetoválások. Elég meglepő, de ha idézetet varratnak, a magyar fiatalok előszeretettel nyúlnak a költőóriás soraihoz.
  4. Rengeteg szófordulata átment a köznyelvbe. Itthon mindenki tudja, mit jelent az Elbocsátó szép üzenet, de azt tudtad, hogy az „Álmodik a nyomor” is egy Ady vers címe eredetileg?
  5. És természetesen azért, mert ő a valaha élt egyik legnagyobb költőnk. Az iskolában amíg világ a világ tanítani fogják, idézetei esküvői lapokon és Facebook posztokban bukkannak fel, és számtalan huszadik századi magyar költő munkásságára volt nagy hatással.
  • 744 2019. február 04 Belföld 2019. február 04.

    Facebook Comments