5 öko dolog, amit mindenképp szerezz be az egészséges otthonért
Írta:

5 öko dolog, amit mindenképp szerezz be az egészséges otthonért

Minden káros megoldásra van egészséges verzió is, és nem is kell messzire mennünk érte.

 

 

 

 

Otthonunk egészségének megőrzése mindannyiunk legfőbb célja, még ha ezt így nem is fogalmaztuk meg így magunknak. Tulajdonképpen minden arra való törekvés, hogy rend és tisztaság legyen, és hogy egy olyan környezetet alakítsunk ki, ahol jó élni, ezt a célt szolgálja. Manapság szerencsére mind a környezetvédelem, mind az egészségtudatosság kezd trendi lenni, így egyre nagyobb hangsúly kerül a mindennapi mérgekre. Most összeírtuk azt az alapcsomagot, amivel már kevés erőfeszítéssel is sokat tehetsz mind a saját mind pedig a környezeted egészségéért.

 

Természetes tisztálkodószerek: a legfontosabb kérdés talán; hogy mi érintkezhet közvetlenül a bőrünkkel, hiszen a különböző vegyi anyagok, amik egy átlagos samponban vagy tusfürdőben vannak, bizony ártani is képesek. Szerencsére a természetes alapanyagokból készült termékek nagyon trendik, és rengeteg helyen lehet már kapni bio, kézzel készült szappant, olajokat, sampont. Ha igazán jót akarunk tenni, nem csak magunknak, hanem a földnek is, még csomagolásmentes változatokat is találhatunk.

 

Természetes tisztítószerek. Ha használtál már bármilyen erősebb, maró vegyszert például a fürdőszobában, akkor pontosan tudod, hogy a hatékonyságnak ára van. Ha véletlenül kicsit is belélegezted a gőzt, garantált a köhögés. Vegyszer pedig nem csak ezekben van: a felmosószertől az ablaktisztítón át a vízkőoldóig minden olyan anyagokból készül, amiket legjobb lenne be sem engedni a lakásba. Itt a legjobb, ha a nagyszüleink praktikáit keressük elő: az ecet, citromlé és szódabikarbóna szinte mindenre jó, az internet pedig tele van jobbnál jobb ötletekkel, hogy lesz ezekből szuper tisztítószer. Persze ha nem kevernéd magadnak, már tisztítószerekből is gyártanak környezetbarát, bőrbarát, vegyszermentes változatokat.

 

Környezet- és bőrbarát mosószerek. Az sem mindegy, hogy a ruháinkat hogyan tisztítjuk: egy átlagos mosószerben szintén sok, hatékonyságot fokozó anyag van, amire nem feltétlenül lenne szüksége a bőrünknek. Ha teheted, válassz ebből is bőrbarát változatot, vagy próbáld ki a mosódiót, ami meglepő módon tényleg hatásosan tisztít anélkül hogy bármi vegyianyag is lenne benne. Az öblítő szintén elhagyható kiegészítő, hiszen gyakorlatilag csak extra illatot ad a ruhának, és az is hasznos, ha időnként természetes mosógép méregtelenítő tablettát is használsz, ami minden vegyianyag maradványt kiszed a mosógépből, és még fertőtlenít is.

 

Hiilibag. Az otthonunk levegőjét is tartsuk tisztán és vegyszermentesen! A hajtógázas légfrissítők eleve felejtősek, csakúgy mint a konnektorba dughatós fajták, de a legjobb, ha egyáltalán nem veszünk semmilyen gyári illatosítót. Ahhoz hogy kellemes és egészséges legyen az otthonunk levegője, először is ki kell szűrni a légszennyező anyagokat légtisztító növényekkel, illetve természetes, bio bambusz szén segítségével. Ma már szuper kis bambusz szénnel töltött zsákokat lehet kapni Hiilibag néven, ami a BIO szagtalanítás és párátlanítás hatékony eszköze. Kiszűri a levegőből a különböző baktériumokat, kórokozókat és egyéb beltéri légszennyező anyagokat, így a környezeti ártalmaktól és kellemetlen szagoktól is egy lépésben megszabadít. Ha ezen felül illatosítani is szeretnénk, akkor mindenképpen természetes illóolajokat válasszunk, amik diffúzorba, vagy párásítóba csepegtetve csodásan belengik a lakást.

 

Bio alapanyagok a konyhába. Végül de nem utolsó sorban a konyhánkban is nézzünk szét. Mi szükség van bolti szárított fűszerkeverékre, amikor ezeket te is meg tudod termeszteni az ablakban? A kész páclé is kihagyható, csakúgy mint a különböző szószok és szendvicskrémek. Ha megnézed, ezeknek az alapja mindig pár nagyon hétköznapi anyag: olajt, tejföl, túró, paprika, különböző fűszerek, plusz az állagjavító, ízfokozó és egyéb adalékanyagok, amikre semmi szükség. Azt tanácsoljuk, amit tudsz, termelőktől szerezz be, lehetőleg a saját vászontáskádba, cekkeredbe, üvegedényedbe kimérve, ezzel is megspórolva rengeteg szemetet.

  • 615 2019. március 08 Életmód 2019. március 08.

    Facebook Comments