Legfontosabb őszindító tennivalók

Legfontosabb őszindító tennivalók

Tagadhatatlanul beköszöntött az ősz, immár az időjárás tekintetében is, ezért próbáljuk meg felvértezni a lelkünket és szembenézni az elkerülhetetlennel. A hideg, esős, szeles, őszi idővel, ami ugyanakkor ezer színben izzik a sárguló falevelektől. Készüljünk fel az őszi…

 

megfázásra: Az őszi hideg és esős idő beálltával szinte lehetetlenség nem összeszedni egy-egy kisebb megfázást. A kelleténél sokkal tovább ragaszkodunk a vékony ruhákhoz, ráadásul ami napközben megfelelő viselet, abban reggel munkába menet még fázni fogunk. Nem is beszélve a hirtelen feltámadó őszi szelekről, ami korántsem olyan kellemes, mint a hűs nyári társa. Ezért mindenképpen szerezzünk be (vagy vegyünk elő) egy szél- és esőálló dzsekit meg egy hozzávaló vízálló cipőt, amiben átvészelhetjük a legcsúnyább napokat is.

szépségápolásra: A hideg, szeles idő megviseli a bőrünket, ezért ismét szükségünk lehet a zsírosabb, táplálóbb krémekre. Használjunk magas tápanyagtartalmú hidratáló krémeket a szárazságra és pirosodásra hajlamos bőrre, a vízhiány pótlására. Ha a kiszáradt, érzékeny bőr még nem lenne elég, bónuszként a hajunkon is most kezdenek el látszani a nyári mulasztásaink: a strandolások során a klór vagy a sós tengervíz alaposan tönkretette a hajszálainkat, az őszi szeles, esős idő pedig ugyanilyen hatással van rá. Ezért most itt az ideje, hogy kárpótoljuk fürtjeinket: a töredezetté, szárazzá, fénytelenné vált hajra használjunk hidratáló és vitalizáló sampont, hajmosás után pedig revitalizáló hatású balzsamot, vagy pakolást.

takarításra: A tavaszi nagytakarítás mintájára nem árt egy ugyanilyen kört megejteni ősszel is. Bármennyire fájdalmas is, itt az ideje, hogy visszategyük a strandlabdát és a búvárszemüveget a szekrény legfelső polcára, mert hacsak nem vagyunk búvároktatók, ezekre sokáig nem lesz szükség. Ráadásul nyáron hajlamosabbak vagyunk elhanyagolni a kevésbé szem előtt lévő területeket takarításkor. Persze, az elmúlt 3 hónapban kevés időt töltöttünk a négy fal között, de itt az ideje utánanézni annak a pókhálónak, és kitelepíteni a tekintélyes méretűre hízott porcicacsaládot a szekrény alól.

autózásra: Bár a téligumi csere, a fagyok, és a jegesedés még nagyon messzi problémának tűnnek, nem baj, ha már szeptemberben átnézzük, átnézetjük a kocsinkat. Mivel egyre mostohábbak lesznek az időjárási viszonyok, már most ellenőrizhetjük (ha kell cserélhetjük) az izzókat és ablaktörlőket, az akkumulátort és a fékrendszert; és csekkoltassuk le a kocsi alvázát is, mert megfelelő alvázvédelemmel nem fogja felütni a fejét a rozsda. Szintén ellenőriztessük a fagyállót, és töltsük fel a tartályt ha szükséges, és igen, még kényelmesen van idő a téli gumi beszerzésére is. Így ellentétben a többiekkel, nem a novemberi első havazáskor kell várólistán vesztegelnünk a szervízben.

8230499017_1be6d7e9ba_bfotó:c1.staticflickr.com

 

  • 1401 2015. szeptember 07 Életmód 2015. szeptember 07.

    Facebook Comments