Ünnepi készülődés stresszmentesen?
Írta:

Ünnepi készülődés stresszmentesen?

Ha teljes stresszmentességet nem is tudunk ígérni, azt viszont igen, hogy az alábbi tippek, tanácsok számodra is nyugodtabbá tehetik az ünnepi készülődést.

 

Karácsonyi bulik – Az ünnepek közeledtével bővelkedünk találkozókban, karácsonyi partimeghívásokban, és a legtöbben összezavarodunk a bőség zavarában. Onnan pedig már csak egy lépés, hogy elússz a teendőiddel, és rástresszelj az egész karácsonyozásra. Még mielőtt ez megtörténne, vegyél egy nagy levegőt, és gondold át, melyik karácsonyi partira tudsz és akarsz elmenni. Semmi szükség olyan bulikon jópofizni mindenkivel, ahol csak az idődet vesztegeted.

 

Legyen energiád – Persze, könnyű azt mondani, hiszen az ezernyi intéznivaló és a rohanás lestrapálja az embert. De ha megpróbálsz eleget aludni (helló, 7-8 órás randik az ágyikóddal), és tápláló, egészséges ételeket eszel (viszlát, Meki), illetve napi másfél-két liter vizet elszürcsölgetsz, akkor máris sokkal többet tettél azért, hogy bírd szusszal ezt az időszakot.

 

Szánj időt magadra – Nem arra gondolunk, hogy órákra tedd magad szabaddá, mert pontosan tudjuk, hogy ez ilyenkor körülbelül annyira esélyes, mint egy éhes beagle-t magára hagyni a svédasztallal, és arra számítani, hogy végül nem nyúl semmihez… (a dolog vége biztos katasztrófa, hidd el, tapasztalatból írjuk). Szóval inkább arra próbálunk rábeszélni, hogy ha van fél órád, vagy akár csak egy pár perced, vess be néhány apró trükköt, amelyektől feltöltődsz. Vegyél egy forró zuhanyt, tornázz vagy meditálj, esetleg vedd kézbe a kedvenc könyved, és olvass belőle pár oldalt. Meglátod, felfrissülve folytatod majd a feladataidat!

 

Rend a lelke mindennek – A Prevention.com –on olvastuk, hogy egy kutatás szerint a nőket leginkább stresszelő dolgok egyike a rendetlenség. Előzd meg, hogy emiatt válj morgóssá, nyugtalanná (akár tudat alatt is hathat rád a kupi!), és rakj rendet, takarítsd ki már jóval karácsony előtt a lakást. A díszítéssel is spórolhatsz némi időt, nem mellesleg egy egyszerűbb dekoráció még biztosabb, hogy bejön majd a vendégeidnek.

 

Illatok a lakásban – Apropó vendégek: karácsony közeledtével könnyen előfordulhat, hogy a megbeszélt találkák mellett valaki meglepetés címszóval egyszer csak beállít hozzád. Ilyenkor azért jó, ha pár perc alatt össze tudod kapni egy kosárba a nappali közepén lévő rumlikezdeményt, vagy ha nem kell amiatt aggódnod, hogy jajj, elfelejtetted levinni a szemetet, vajon milyen szagok uralkodnak a konyhában… Ha a kellemetlen szagoknak esélyt sem adnál az otthonodban, akkor azt javasoljuk, ne légfrissítőkkel próbálkozz, hanem inkább olyan természetes módszerekkel, amelyek nem elnyomják, hanem semlegesítik a kellemetlen szagokat. Ilyen például a Hiilibag is. Ez egy bambusz szén párnácska, amivel a lakás bármely pontján jobbá teheted a levegőt. Használhatod akár a konyhában, akár a cipősszekrény vagy a kisállatod fekhelyének környékén, egy biztos: ez a természetes légszűrő párnácska segíteni fog neked a kellemetlen szagok elleni harcban. Így ha karácsony előtt beállít hozzád valaki, az otthonod levegője nem fog egy kellemes, hosszú beszélgetés útjába állni. ;)

  • 497 2019. december 03 Életmód 2019. december 03.

    Facebook Comments