Karácsonyi nagytakarítós ütemterv: tippek, hogy idén neked is sikerüljön
Írta:

Karácsonyi nagytakarítós ütemterv: tippek, hogy idén neked is sikerüljön

3 egyszerű lépést követve neked sem lesz kapkodás a karácsony előtti pár nap.

 

 

Már csak párat kell aludni és itt az év legnagyobb ünnepe. Ám ha nem vagy egy szervezett típus, akkor mostanra jó nagy kapkodásban lehetsz. Ebben a cikkben most a karácsonyi takarításhoz áruljuk el a tuti módszert, ám kis átalakítással a maradék ajándékok beszerzésére is alkalmazhatod.

Írd össze! Ha a végére akarsz érni a teendőidnek, akkor először is fejezd be a fejetlen kapkodást, és írj egy listát arról, hogy mennyi minden van még hátra. Ettől a listaírástól ne sajnáld az időt, hiszen ez alapozza meg a sikert. Ha úgy érzed, hogy mindent felírtál, akkor rakd őket megvalósítási sorrendbe. Melyik feladattal kell kezdeni? Mi az, ami ráér akár még december 24. reggelén is? Ha ezzel is megvagy, rendelj egy időkeretet az egyes feladatokhoz, azaz írd mellé, mennyi idő szokott lenni, hogy ezét megcsináld.

Most jön a legtanulságosabb rész: add össze, hogy ez összesen mennyi időt fog elvinni az életedből. Számomra már önmagában az szomorú, amikor 10-20 órányi házimunkát látok papírra vetve, ám ha karácsonyig már biztosan nincs annyi idő… na akkor szelektálni kell. Amikor látod, hogy nem fog minden beleférni, akkor a legkevésbé fontosakat bátran húzd le a listáról. Ezeket majd megcsinálod máskor, de a karácsonyi főfeladatok (például karácsonyfa állítás) elől nem vehetik el az időt.

Valósítsd meg! Ha készen van a terv, már csak meg kell valósítani a benne foglaltakat! Könnyű az mondani, igaz? Ha az előző lépéseket tisztességgel végigcsináltad, akkor megtenni sem lesz nehéz. A hátralévő időben a saját magad által írt lista legyen mindig szem előtt, és ne teljen el úgy nap, hogy az előirányzott feladatokat nem csináltad meg.

 

Őrizd meg! Sikerült a végére érni egy nagyobb résznek? Szuper! Akkor a feladat már csak annyi, hogy karácsonyig ne rontsd el, amit megcsináltál. Becsüld meg a saját munkád, őrizd meg tisztán a megpucolt ablakokat, igyekezz nem kávét önteni a fényesre pucolt asztalra, és előzd meg a kellemetlen szagok kialakulását bio légszűrővel. Ha nincs nagy és drága elektromos légtisztító berendezésed, akkor szerezz be bambusz szénnel töltött légtisztító párnát, úgynevezett Hiilibag-et, ami a kellemetlen szagokon kívül kiszűri a baktériumokat, az allergéneket és káros anyagokat a levegőből. Ezzel azt is biztosíthatod, hogy a karácsonyi sütés-főzés alatt nem fogja mindent elárasztó kajaszag uralni a lakást.

  • 843 2020. december 11 Életmód 2020. december 11.

    Facebook Comments