Megint nagyot változott a Városliget
Írta:

Megint nagyot változott a Városliget

Készen van a megújult botanikus kert, az új kutyás élménypark és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör is.

 

Több mint 150 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a Városligetben: a Liget Budapest projekt keretében új kutyás élményparkkal, szuper futókörrel és megújult, látványos botanikus kerttel csábít mindnyájunkat sétára vagy sportolásra egyik kedvenc budapesti parkunk.

 

Az 1967-ben kialakított botanikus kert az elmúlt évtizedekben egyre szomorúbb sorsra jutott, mígnem elérkezett a várva várt felújítás: területét a Királydomb felőli oldalon megnövelték, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását.

335 különböző fajtájú növényt ültettek el a megújult botanikus kertbe, több mint 35 ezres példányszámban, és felépült egy új, modern épület is, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Így már egyfajta természetismereti tudásközpont is lett, mely szabadtéri biológia- és környezetismeret órák színteréül szolgálhat.

 

Ez lehet a kutyások új kedvenc helye?

Ha nem vagy túl nagy növényrajongó, viszont a kutyáddal épp egy új, izgalmas helyet keresel, ahová rendszeresen kimehetnétek, akkor ideje ismét felkerekedni és megnézni a városligeti új élményparkot. Nem, ez nem a Hermina útnál lévő, hanem annak egy „testvére”, egy közel félhektáros „kutyaparadicsom”, amit könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki.

 

Külön játszhatnak és szaladgálhatnak itt a kis- és a nagytestű kutyák, és a tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalompályákkal. A gazdák és a kutyáik kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig tucatnyi kutyapiszok-gyűjtő segíti.

 

Futás, csak előre!

Ha kutya nélkül futnál, akkor is jó terep lehet számodra a Városliget, ugyanis elkészült a két kilométer hosszú, este kivilágítható Városligeti Futókör.

 

A fák között kanyargó, hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket, a nyomvonal mellett pedig számos ivókútat helyeztek el. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják.

 

A park modernizálása pedig megy szépen tovább: hamarosan kezdődik a következő szakasz, amelyben folytatódik a park teljes tájépítészeti megújítása, több ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakításával. Kíváncsian várjuk! ;)

 

Forrás: Ridikul.hu

  • 583 2020. december 10 Belföld 2020. december 10.

    Facebook Comments