Kuponon innen és túl: így őrizd meg a józan eszed a bevásárlónapok rengetegében
Írta:

Kuponon innen és túl: így őrizd meg a józan eszed a bevásárlónapok rengetegében

5+1 tippes vásárlási kisokos.

 

Ha most ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg te is a kelleténél gyakrabban jársz úgy, hogy előbb költesz és aztán gondolkozol. Ha netán két évre elég tusfürdőd van, vagy úgy verted el a félhavi fizetésed, hogy még az őszi shoppingünnepen vett cuccokon is ott az árcímke, akkor se keseredj el. Segítünk átgondolni az életed, hogy a pár hét múlva esedékes kuponos hétvégén már ne ess újra ebbe a hibába.

  1. Nézd át a kuponfüzetet. Alaposan. Ne vagdoss ki minden kupont, ami kicsit is érdekel, nézd meg melyek a tényleg jó ajánlatok. 20% kedvezmény nem olyan eget rengető, pár hét múlva a szezonközi leárazáson pont ugyanekkora kedvezménnyel meg tudod venni a kinézett ruhát. Inkább menj az igazán jó és hasznos féláras háztartási termékekre, és nézd meg a bútoráruházak ajánlatait is. Egy szekrénynél már rögtön nem mindegy a pár a tízezer forint!
  2. Döntsd el melyik boltokba fogsz bemenni. Nagyon fontos: ne járd végig az összeset! Válassz maximum 5 üzletet, és ezeket, ha van időd, előző héten térképezd fel. Akár személyesen, akár online nézd meg a kínálatukat, így elkerülheted az impulzusvásárlást, azaz, hogy beleszeretsz valami teljesen felesleges és használhatatlan dologba.
  3. Mindig nézd meg az árakat. Vannak ugyanis olyan üzletek, amik a ténylegesnél magasabb árból számolják a kedvezményt, így bár tényleg kapsz valamennyi árengedményt, az már közel sem ötven, sokkal inkább 10-20 százalék. Így már nem is olyan csábító, igaz? Ha bizonytalan vagy benne, hogy egy adott mosópor vagy tablet megéri-e annyiért, gyorsan guglizz rá!
  4. Mindig tedd fel a kérdést: Kell ez nekem? Ha nem lenne akciós, akkor is szeretném? Szükség van még egy fehér szoknyára? Vagy még két cipőre? Nincs elég otthon? Ha egy szemernyi kétséged is van, végy egy nagy levegőt és tedd vissza. Azt is gondold végig, hogy az új, akciós áron kellene-e akkor, ha nem látnád mellette a jóval magasabb eredeti árat. Régi boltos trükk, de a mai napig beválik.
  5. Szabj egy összeghatárt, döntsd el, hogy mennyit költesz majd. Az indulás előtti napokban gondold végig, hogy mennyi kiesés nem okoz még gondot, és csak azt a 10-20-50 ezer forintot költsd el, ami nem fog fájni egy hét múlva. Ha kell, állíts be szigorú limitet a kártyádra, vagy csak annyi készpénzt vigyél magaddal.

+1. Tudatosítsd magadban, hogy ez nem „csak most csak neked” alkalom. Bár a fogyasztói társadalom működését elvben mindannyian jól ismerjük, mégis nehéz ellenállni a csábításának. Ha úgy érzed muszáj megvenned még egy extra dolgot egy valamibe gondolj bele: a tavaszi és őszi kétszer két nagy kuponos akción túl gyakorlatilag folyamatosan valamilyen promóció tart az üzletekben. Már nem csak szezonvégi, de szezonközi leárazások is vannak, az elektronikai és lakberendezési áruházak heti endszerességgel adnak ki újabb és újabb akciós katalógust, és könyvet is bármikor tudsz rendelni 15 százalékkal olcsóbban az interneten. Tényleg most azonnal kell az a valami?

Tényleg megéri bedönteni a családi kasszát?

 

  • 768 2018. április 18 Belföld, Életmód 2018. április 18.

    Facebook Comments