4 természetes anyag, amivel megmentheted a bolygót
Írta:

4 természetes anyag, amivel megmentheted a bolygót

Válaszd te is az ezekből készült termékeket, ha nem szeretnél nagy környezeti terhet róni a Földre.

 

 

A 2020-as évek kétségtelenül a környezettudatosságról, a bolygó megóvásáról szólnak majd. Egyre több a zöld kezdeményezés, az emberek egyre környezettudatosabbak, terjed a minimalista életmód, a biciklizés, a csomagolásmentes vásárlás, ám még mindig sok mindent kell tennünk. Amellett, hogy megtanulunk ellenállni a fogyasztói társadalom által felénk irányuló nyomásnak, azaz, hogy vedd meg a legújabbat, és dobd el, ami kicsit is nem trendi már, válasszuk olyan tárgyakat, amik évekig, vagy akár évtizedekig velünk lehetnek.

Ehhez pedig a legfontosabb a minőségi, és igen, természetes alapanyag. A műszálas ruha helyett térj vissza a természeteshez, az állati bőr helyett használj modern, növényi rostokból előállított anyagot, és a szépségipar legújabb vegyianyagaira is mondj nemet. Most bemutatnánk azt a 4 természetes anyagot, amivel nem csak a bolygónak teszel jót, hanem a saját életedet is könnyebbé teszed.

 

Bambusz szén

A bambusz szenet rengeteg helyen lehetne használni a háztartásban: a szenet tartalmazó maszkokról talán már mindenki hallott, de bambusz szenes ágyneműről vagy légtisztítóról? Bizony, már ilyen is van, és ezek a bambusz szénnek azt a tulajdonságát használják ki, hogy a felszíne olyan, mint a szivacs: magába zárja a baktériumokat, a nedvességet, a rossz szagokat. Éppen ezért, ha mostantól a Föld érdekeit is szem előtt tartva szeretnél gondoskodni a lakás jó levegőjéről, akkor aeroszolos légfrissítők helyett használj Hiilibaget, azaz bambusz szénnel töltött légtisztító párnát.

Lenvászon

A lenvászon az egyik legősibb anyagunk, már az ősember is használta. Nagyszüleink idejében még készült belőle ágynemű, ruha, konyharuha, és mindenféle textília, ma viszont alig használjuk. Pedig kiváló nedvszívó anyag, kellemes viselni, tartós, bőrbarát és teljesen természetes. Ráadásul az előállításához töredék annyi vízre van szükség, mint a pamut ruhák esetében, ami lássuk be nem mindegy, hiszen a divatipar a második legszennyezőbb iparág az olajipar után.

Ananászbőr

Ha nem hallottál még az ananász bőrről, semmi baj. A rostbőr, vagy ökobőr kifejezést talán már hallottad, és itt is erről van szó tulajdonképpen. Az ananászbőr az ananász növény leveleiből készülő anyag, tehát gyakorlatilag egy mellékterméket hasznosít fel. Így nem csak az előállítása jelent jóval kisebb terhet a környezetre, mint az állati bőr, hanem utóélete sem károsítja a környezetet, hiszen mivel növényi alapanyagból készül, ha kidobjuk, pár év alatt lebomlik.

Kender

A kenderről sokaknak a marihuána, és az illegális szerek jutnak eszébe, pedig valójában egy nagyon sokoldalú növényről beszélhetünk. A kenderrostból köteleket, zsákvásznat, sőt, újrahasznosítható papírt is lehet csinálni, de akár még biodízel is előállítható belőle, így az olajipar nagy kihívója lehet. A kendermagolaj szépségápolási termékek alapja is, hiszen nagyszerűen segít visszaállítani a bőr hidratáltságát.

  • 498 2020. október 30 Életmód 2020. október 30.

    Facebook Comments