Minden, amit a keresztallergiáról tudni kell
Írta:

Minden, amit a keresztallergiáról tudni kell

A nyár beköszöntével javában tart az allergiaszezon, így fontos megismernünk ezt az egyáltalán nem is olyan ritka jelenséget.

 

Allergiás ismerősei mindenkinek vannak. A csöpögő orr, viszkető szem és állandó tüsszögés még azoknak is jól ismert tünetek, akik szerencsére megúszták ezt a „áldást”. Tudjuk, hogy vannak a pollenre allergiások, akik valamilyen ételt nem ehetnek, a gyógyszerösszetevőkre érzékenyek, és még sorolhatnánk. Egy valamiről viszont keveset hallani: a keresztallergiáról. Amíg valaki nem jár pórul, vagy egy rokona, barátja rossz példája rá nem ijeszt, addig nem is tudunk róla, pedig nem gyerekjátékról van szó.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. Tehát azt jelenti, hogy egyszer csak allergiás tünetek jelentkeznek olyankor is, amikor nem kéne. Hogy egy saját példát hozzak: a nyírfapollenes időszakban szilikonszájú nőket megszégyenítő ajkaim lettek egy körtétől. A nyírfapollen allergiásoknál egyébként is jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, azaz hogy ebben az allergiás időszakban bizonyos ételek is allergiás reakciót váltanak ki. De a jelenséget a parlagfűallergiások is ismerhetik: náluk görögdinnye fogyasztása után léphet fel szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, sőt, néha hasi görcsök is. Ezek sajnos teljesen váratlanul felüthetik a fejüket, akkor is, ha a korábbi években nem tapasztatunk ilyet, ezért azt tanácsoljuk: amikor legjobban érzed tombolni az alap allergiát, akkor inkább kerüld el a vele párban járó zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Segítségképp összegyűjtöttük, hogy a leggyakoribb pollenek esetében mit érdemes elkerülni:

•                Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, banán, cukkini, kamilla.

•                Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.

•                Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, nektarin, zeller, sárgarépa, burgonya, kivi, avokadó.

•                Fűfélék: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér, dinnye (görög, sárga), narancs, paradicsom.

  • 730 2018. május 30 Életmód 2018. május 30.

    Facebook Comments