Ezeket a háztartási vegyszereket cseréld le, ha kisbabád van vagy gyermeket vársz
Írta:

Ezeket a háztartási vegyszereket cseréld le, ha kisbabád van vagy gyermeket vársz

Mutatjuk, milyen ártalmatlan helyettesítőkkel válthatod ki őket.

 

 

Ahogy egyre több mesterségesen előállított anyagról derül ki, hogy hosszabb-rövidebb távon káros az emberi szervezetre, úgy lesznek egyre népszerűbbek a környezetbarát, bio megoldások. Különösen fontos ez olyankor, ha kisgyerek van a családban, ilyenkor jobban tesszük, ha tényleg csak teljesen biztonságos termékeket használunk. Mutatjuk, mi az az 5 dolog, amit ha teheted, inkább cserélj le, és persze azt is, hogy mit ajánlunk helyette.

 

Mosószer helyett mosódió: Ahhoz, hogy egy mosószer hatékony legyen, sokszor jól telepakolják a legkülönfélébb kemikáliákkal. Pedig a mindennapi életünk során erre nincs szükség: attól, hogy egyszer volt rajtad egy póló, az még nem szorulna ilyen jellegű nehéztüzérségre. Ha kisbabád van, különösen fontos, hogy ne érintkezzen semmi a bőrével, ami kicsit is irritálhatja, ezért válassz természetes, bőrbarát anyagokból álló mosószert, vagy próbáld ki a mosódiót.

 

Vegyianyagok helyett szódabikarbóna és ecet: takarításnál is hajlamosak vagyunk a legdurvább kemikáliákat használni, pedig aminek a hátulján hosszú sorokon keresztül sorolják a figyelmeztetéseket, azt lehet nem kéne erőltetni. Egészen nyugodtan térj át nagyszüleink módszerére: a szódabikarbóna, ecet és citrom ugyanúgy el fogja távolítani a szappanlerakódást, vízkövet és a foltokat, viszont sem rád, sem a környezetre nem káros.

 

Légfrissítő helyett természetes légszűrő. A különböző fújós légfrissítők rengeteg olyan dolgot juttatnak a levegőbe, amit nem biztos, hogy bárkinek is be kellene lélegezni, így ezeknek is jobb búcsút inteni. Helyette válaszd a Hiilibaget, ami egy természetes bambusz szénnel töltött légszűrő párna. Ez nem csak elfedi a szagokat, hanem megszünteti őket, hiszen ahogy a levegő áthalad a bambusz szén pórusain, a szag részecskék csapdába esnek a belső felületein. Hatékonyan elnyeli az allergéneket és káros anyagokat, valamint a felesleges nedvességet, így megakadályozza a penész és a baktériumok kialakulását.

 

Kínai műszál helyett biopamut: Egy átlag ruhán, amit egy fast fashion üzletben veszel, szintén rengeteg a vegyszer. Nem csak az olyan kézenfekvő dolgokra gondolunk, mint a festékmaradványok, hanem bizony növényvédő szerekre, gombaölőkre, formaldehid maradványra, csak hogy egy párat említsünk azok közül, amikkel egy új ruhán találkozhatsz. Épp ezért mondják, hogy mindig ki kell mosni az új ruhát felvétel előtt, gyerekek esetében pedig ne kockáztass: válassz biopamutot, ami garantáltan mentes ezektől a vegyszerektől.

 

Mosogatószer helyett környezetbarát mosogatószer. Az előzőek után talán nem is kell nagyon ragozni, hogy miért jobb a bio mosogatószer a hagyományosnál. Sok hagyományos mosogatószer tartalmaz például foszfátot, parabéneket, SLS-t, amiket persze leöblítünk, de ha teheted, inkább teljes mértékben kerüld el ezeket. Pláne ha a gyerekek evőeszközeit mosogatod.

  • 589 2019. július 12 Életmód 2019. július 12.

    Facebook Comments