4 tanács, hogy ne nézd folyton az e-mailjeidet karácsonykor
Írta:

4 tanács, hogy ne nézd folyton az e-mailjeidet karácsonykor

Hogy idén ne az üzeneteiddel, hanem a szeretteiddel teljen az ünnep, a következőket érdemes megfogadni.

 

1. Rejtsd fel – Sokan nem tudjuk megállni, hogy időnként „épp csak rápillantsunk” a telefonunkra, amiből aztán hosszas levelezés bontakozik ki. Az ilyesmit érdemes legalább ünnepek idején mellőzni, nemcsak a családi béke, hanem saját magunk miatt, teljes kikapcsolódásunk végett is. Ha hozzánk hasonlóan te is gyakran csekkolod, jött-e üzeneted, beválhat, ha minden kütyüdön kikapcsolod az értesítéseket, és elrejted az e-mail ikont. Előfordulhat, hogy a laptopod be van kapcsolva, mert arról szól a zene, vagy azon keresel egy receptet a nagymamádnak. Ilyenkor figyelj arra, hogy a levelezésedet egy másik ablakban vagy más böngészőben nyisd meg. Még így sem megy az e-mail mentesség? Akkor talán hasznos infó lehet számodra, hogy már olyan applikációk is letölthetők, amelyek átmenetileg blokkolják a hozzáférést a postaládádhoz – így aztán egy ideig ha akarod, se tudod csekkolgatni a leveleidet.

 

2. Dobd a kosárba – Nem a szemétkosárra gondolunk, hanem egy olyan kosárkára, amelybe minden családtag beleteszi a kütyüjeit, majd felrakjátok egy olyan polcra, ahol nincs szem előtt. Aki nem bírja ki, és mondjuk egy órán belül belenyúl, vagy elsőnek kiveszi a kosárból a saját kütyüjét, az mosogat vagy az viszi ki a szemetet karácsony után.

 

3. Írj napirendet – Indítsd a napod azzal, hogy felírod a teendőidet egy papírlapra, majd fontossági sorrendbe rendezed ezeket. Az e-mailezés vagy a messenger üzenetek megválaszolása is bekerülhet – ez kaphat mondjuk 30 percet délután –, de addig ne foglalkozz ezzel. Időkeretet is megadhatsz, hogy mivel meddig kellene végezned. A feladatok közt pedig ne a telefonodon böngéssz, hanem találd ki előre, hogy mit fogsz csinálni. Például főzöl egy teát, felhívod a Nagymamát, leszaladsz 10 percre a kutyáddal az udvarra, vagy elolvasol egy fejezetet abból a könyvből, amit már régóta szerettél volna elkezdeni (de valahogy sosincs rá időd…).

 

4. Értsd meg a motivációdat – Miért akarod folyton megnézni az e-mailjeinket, messenger üzeneteinket? Mi motivál az állandó csekkolásra – unatkozol vagy túl stresszes vagy? Ha megvan a válasz, tudod majd kezelni. Előbbi esetén keress magadnak más elfoglaltságot (az ünnepi időszakban biztos nem lesz nehéz ilyet találni, hisz van munka a ház körül, de rengeteg olyan dolgot is pótolhatsz végre, amire év közben nem volt időd), ha pedig utóbbi, akkor sétálj vagy kocogj egyet, beszélgess valakivel, akinek elmondhatod, miért vagy feszült, vagy írd ki magadból a gondolataidat. Ne e-mailben, hanem tollal, papírra.

 

  • 511 2019. december 30 Életmód 2019. december 30.

    Facebook Comments