Gazdálkodj okosan: 4 tipp, hogyan oszd be jobban a pénzed
Írta:

Gazdálkodj okosan: 4 tipp, hogyan oszd be jobban a pénzed

A koronavírus és a karantén mellékhatásaként sokan gazdálkodunk most jóval kevesebb pénzből, mint mondjuk pár hónapja. Elkelnek tehát a spórolós tippek – már sorolunk is néhányat.

 

1. Nulladik lépés: összesíts, számolj, gondold át – Mint minden fontos lépést, a spórolást sem árt alaposan megtervezni. Ülj le egy papírral, tollal, számlákkal, és írd össze részletesen, mire mennyi pénzed megy el. Ne csalj, mert ha nem vallod be a második pár cipőt és azt, hogy még mindig te fizeted az öcséd telefonszámláját, nem fogsz tisztán látni. Márpedig épp ez a cél. Mérd fel, mennyibe kerül az albérleted, mennyit költesz hiteltörlesztésre, az autódra, számlákra, ételre, ruházkodásra, szórakozásra, ezután jöhet az a kérdés, hogyan tudnád jobban megfogni a pénzt.

 

2. Étkezés – Rendszeresen rendelsz kaját, a sarki kis kávézóba naponta kétszer is leszaladsz, vagy épp hetente többször is visszamész a barátaiddal abba a cuki kerthelyiséges étterembe? Közhelyesen hangzik, de a kaján tényleg rengeteget lehet spórolni! Havi egy-két nagyobb bevásárlást tervezz be (lehet online is, így nem használódik az autód, a kiszállítás pedig lehet, hogy még olcsóbb is, mintha kocsival mennél), a kisboltba pedig csak akkor térj be, ha nagyon muszáj. Próbáld ki, hogy otthon sütsz kenyeret, és magadra főzöl. A maradékot épp úgy lefagyaszthatod, mint a friss gyümölcsöket, és ha még nem főztél lekvárt, azt is kipróbálhatod. Ha ügyes vagy – márpedig miért ne lennél – sok mindent elő tudsz teremteni te magad is, és nem kell majd annyit boltba járnod.

 

3. Szórakozás – Egy balatoni hétvége a barátokkal, egy bécsi kiruccanás a pároddal… bizony, ezek rengeteg pénzbe kerülhetnek. Ha ezek helyett olyan tevékenységeket keresel, amelyek szórakoztatóak, ugyanakkor nem kerülnek sokba, tarts házibulit vagy mozizást szendvicsekkel, társasozással, a kedveseddel pedig süssetek, főzzetek, próbáljátok ki a kertészkedést, vagy ha már nem bírjátok otthon, menjetek kirándulni, bringázni vagy túrázni.

 

4. Közlekedés és a számlák – Ha teheted, menj biciklivel, rollerrel vagy gyalog, de ha mégis autóval kell bemenned a városba, akkor igyekezz mindent egy napra szervezni, úgy kevesebb benzin fogy. Ezen kívül nézd meg, mennyit fizetsz kis havonta telefonszámlára, internetre, a tévéért, a bankodnak és biztosításra, majd amiből lehet, válts olcsóbb csomagra.

  • 712 2020. június 24 Életmód 2020. június 24.

    Facebook Comments