Ezeket tedd meg, ha hosszú életű szeretnél lenni
Írta:

Ezeket tedd meg, ha hosszú életű szeretnél lenni

A közismert egészséges táplálkozás és sok mozgás duó mellett van még pár dolog, amivel sokat tehetsz a hosszú, boldog életért.

 

 

Ki ne szeretne sokáig, egészségben éli? A matuzsálemi korú embereket is mindig arról faggatják, hogy mi a titka a hosszú életnek: van aki a boldogságot, más a szabadban végzett munkát, egy harmadik pedig a bort nevezte meg a hosszú élet titkának, egy százon fölüli néni pedig azt mondta: a hosszú életének titka, hogy sosem ment férjhez. Na de mi az, amit te is, én is megtehetünk, ha fitt és boldog nyugdíjasok szeretnénk lenni majd jó sokáig? Ezt az 5 dolgot mindenképp:

 

Készítsd magad az ételed! Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy a legdrágább bioboltba kell járod, és a legtrendibb helyeken enni az ebéded. Ehelyett ha teheted, és van akárcsak egy nagyobbacska erkélyládád, próbáld megtermeszteni, amit lehet. Vásárolj minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, főzz inkább a piacon megvett hozzávalókból. A házi koszt már rövid távon is örömmel tud eltölteni, de hosszú távon lesz meg az igazi eredménye.

 

Kerüld a hosszan tartó stresszt. Ez is egy olyan dolog, amit könnyebb mondani, mint betartani, pedig nagyon fontos lenne. A stressz rövid távon, egy-egy izgalmasabb életszakaszban természetes, ám évekig, évtizedekig semmiképp ne tegyük ki magunkat ennek, hiszen évekkel rövidítjük meg vele az életünket. Egy hajtós munka fiatalon izgalmas, de család mellett már ne égessük két végén a gyertyát.

 

Tölts sok időt a szabadban. Most, amikor az életünk java részét 4 fal között töltjük, különösen fontos tudatosan keresni a természet közelségét. Teljesen mindegy, hogy kirándulni jársz hétvégente a családdal, a kiskertet műveled, vagy a városi parkokban andalogsz a pároddal, a lényeg, hogy kint legyél. A minket érő túl kevés napfény, az egészségtelen, légkondicionálón átforgatott levegő, az extrém ülő életmód szintén éveket, évtizedeket rövidít az életünkön.

 

Tartsd egészségesen az otthonodat! Ha már levegő: mivel a napjainkat szint teljes egészében bent töltjük, nagyon fontos, hogy az otthonunk és az irodánk is egészséges környezetet jelentsen. A szagelszívó és a légfrissítő helyett szerezz be inkább bio szagtalanító párnát, ami úgy tartja tisztán és egészségtelen az otthonod levegőjét, hogy közben semmilyen káros hatása nincs. A Hiilibag elnyeli a szagokat, az allergéneket és káros anyagokat, és megakadályozza a penész kialakulását, így a legveszélyesebb anyagokat iktatja ki.

 

Ápold a barátságokat. A barátok nélkül töltött élet nem csak magányos, de az egészségünknek is árt. Páviánokon figyelték meg, hogy a szoros, stabil szociális kapcsolatrendszert kiépítő nőstények egészségesebbek voltak, s több egészséges utódnak adtak életet. Embereknél is megfigyelhető, hogy az elmagányosodás depresszióssá tesz, rossz hatással van a kognitív képességre, míg a barátságok csökkentik a stresszt is az életünkben.

  • 548 2019. október 04 Életmód 2019. október 04.

    Facebook Comments