Szilveszteri tedd és ne tedd
Írta:

Szilveszteri tedd és ne tedd

Avagy hogy (ne) rontsd el a következő évet.

 

Szilveszterhez rengeteg, talán minden más alkalomnál több babona és népszokás kötődik. Ezeknek egy részét még azok is betartják megszokásból, akik nem hisznek az efféle dolgokban, akik viszont babonások, azoknak igen gondosan kell eljárni. Segítségül most összegyűjtöttük azokat az iránymutatásokat, amiket jobb, ha betartunk az óév és az újév fordulóján.

Tedd:

Azt mindenki tudja, hogy a lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz, így ez mindenképp kerüljön bele a menübe.

A disznóételek is ajánlottak, mert előre túrja a földet, vagyis „kitúrja a szerencsét”, sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre.

Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Amíg ugyanis nem távozik, az újév nem tud bejönni.

Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa szegénységet hoz, ezért a kamrát meg kell tölteni, a zsebeket és a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat – így egyből értelmet nyernek a hangos házibulik is.

Ne tedd:

A hagyomány úgy tartja, hogy a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósálomra is.

Újévkor tilos a mosás, teregetés, mert az valaki halálát hozza.

Tilos levinni a szemetet is, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból.

Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.

Újév napján nem szerencsés ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

A lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása is tilos, mert az hátrafelé rúg, tehát elkaparja a szerencsénket.

  • 1213 2018. december 26 Életmód 2018. december 26.

    Facebook Comments