3 dolog, amit inkább ne fogadj meg 2019-re
Írta:

3 dolog, amit inkább ne fogadj meg 2019-re

Betarthatatlan fogadalmak helyett fogadj meg inkább olyasmit, amit be tudsz tartani – ehhez is adunk néhány tippet, tanácsot.

 

1. „Lefogyok” – Persze, tudjuk, mindenki szeretne még csinosabb lenni. Főleg az ünnepek után, amikor alig tudjuk begombolni a nadrágot, ruhát magunkon, és azt hajtogatjuk: mostantól vízen és salátán fogunk élni. Az ilyen fogadalom azért nem tartható, mert egyrészt túl drasztikus változást jelent a szervezetünknek a nagy karácsonyi kajálások után, másrészt pedig – ha kibírjuk is vízen és salátán élve pár napig –, amint visszatérünk a normál étrendünkhöz, a kilók visszakúsznak ránk, és kezdhetjük elölről az egészet. De inkább el se kezdjük. Így ne.

Mit fogadj meg helyette? Étkezz egészségesebben és találj egy olyan sportot, amit örömmel és rendszeresen fogsz űzni – ez lehet bármi az úszástól kezdve a lovagláson át a golfozásig –, így fokozatosan szabadulsz meg a súlyfeleslegedtől, és nem lesznek majd súlyproblémáid.

 

2. „Spórolni fogok” – Ha eddig minden hónapban meglepted magad egy-két aprósággal (vagy nagyobb ajándékkal), vagy hetente legalább egyszer étteremben ettél a barátaiddal, akkor ezeken a szokásokon nem fogsz tudni változtatni csak azért, mert 2018 helyett 2019-et írunk.

Mit fogadj meg helyette? Fordulj egy pénzügyi tanácsadóhoz. Mérjétek fel együtt az anyagi helyzetedet, elemezzétek a bevétel-kiadás oldalt, és találjátok ki, mennyit tudnál fixen félretenni egy adott hónapban. Ezt a meghatározott összeget minden fizetés után tedd egy borítékba, amihez tilos hozzányúlnod, vagy utald egy „titkos” számlára, amiről nem veszel le pénzt. Kezeld úgy, mintha vészhelyzet esetére tennél félre. Az is jó módszer, ha konkrét célt tűzöl ki magad elé, például: 3 év múlva szeretnék egy használt autót venni. Erre elkezdhetsz minden hónapban 10-20 ezer forintokat félretenni, illetve ha valakitől pénzt kapsz ajándékba, azt is hozzácsaphatod a megtakarítási alapodhoz. Ez hosszú távon fontosabb neked, mint egy újabb dizájnertáska, a legújabb edzőcipő (holott még a régi is teljesen jó állapotban van), vagy még egy hét közbeni iszogatás a haverokkal, ugye?

 

3. „Elérem a szakmai céljaimat” – Szeretnél valami új dolgot tanulni, továbbképeznéd magad a szakterületeden, egyetemre mennél, vagy munkahelyet váltanál? A lényeg itt is az, hogy gondold végig, pontosan mit szeretnél, mert a szakmai siker a jól átgondolt döntéseken nyugszik.

Mit fogadj meg helyette? Ülj le egy szakemberrel (karriertanácsadó, pszichológus, coach) vagy akár a legjobb barátoddal, akinek adsz a véleményére, és beszéljétek át, mik az erősségeid, mit szeretnél elérni az életben, mi az, ami legboldogabbá tesz a hivatásodban (ha még nincs hivatásod, tisztázd magadban, mi érdekel, mivel foglalkoznál legszívesebben). Ha egyedül szeretnéd inkább átrágni a kérdést, akkor vegyél elő papírt, tollat és írd le ezeket a dolgokat. Ha kimondod vagy leírod, az segít még jobban tisztába jönni mindezzel. Ezután építsd fel magadban, hogyan juthatsz el a kitűzött célig, mit kell tenned, mennyi idő, miből lesz rá kereted. Ha mindent logikusan átgondolsz, és tisztában vagy a dolog menetével, reálisabb lesz valóra váltani. Ne feledd: lásd magad előtt a célt, de mindig csak a következő lépésre koncentrálj!

 

  • 937 2018. december 25 Életmód 2018. december 25.

    Facebook Comments