37 ezer éves lehet a világ legrégebbi meséje
Írta:

37 ezer éves lehet a világ legrégebbi meséje

Egy véletlen folytán találtak rá bizonyítékot a kutatók.

 

 

 

Ha régi mesékről van szó, valószínűleg Andersen vagy Grimm történetei jutnak az eszünkbe, pedig az igazság az, hogy ők sehol nincsenek a legrégebbi mesékhez képest. Pár ezer éves, az írott történelem korai szakaszából származó meséket már eddig is ismertünk, ám a Melbourne-i Egyetem kutatói most egy 37 ezer éves mesére találtak bizonyítékot.

 

Dél-ausztráliai dhauwurd wurrung őslakosoknak van egy ősrégi, közszájon forgó története egy vulkánkitörésről. A monda szerint a Földet négy óriás teremtette, az idők kezdetén pedig egy mitikus lény, Budj Bim magasodott a felszín fölé, egy óriási tüzet köpő dombot hozva létre. Az ő kiemelkedésébe beleremegett a föld, és a fák is táncot jártak – szól az őslakosok meséje. Ez a történet eddig is ismert volt, ám most lehet, hogy beazonosították a vulkánkitörést, amiről a történet szólhat. A szakértők a láva, pontosabban a vulkáni rétegek vizsgálatakor jutottak arra a következtetésre, hogy egy 37 ezer évvel ezelőtt történt kitörésről szólhat a történet, hiszen a vulkán legutolsó kitörésekor már a régióban élhetett a dhauwurd wurrung törzs.

 

Pontos bizonyosságot persze soha nem fogunk kapni rá, hogy mikor és hol született a világ valószínűleg legrégebbi meséje, de belegondolni is érdekes, hogy ilyen felfoghatatlanul sok idő alatt is meg tudott maradni ez az egyszerű történet egy nép kultúrájában.

  • 882 2020. február 24 Életmód 2020. február 24.

    Facebook Comments