Mítosz és valóság: amit a bambusz szénről tudni érdemes
Írta:

Mítosz és valóság: amit a bambusz szénről tudni érdemes

Ennyi mindenre jó ez az egyre divatosabb anyag.

 

Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert az aktív szenes termékek: fekete arcmaszkok, szappanok, tusfürdők lepték el a polcokat, az élelmiszeriparban megjelentek a fekete ételek, és takarók, párnák anyagában is használják már ezt a sokoldalú anyagot. Ha valami ennyire általános csodaszernek tűnik, az mindig felveti a kérdést, hogy tényleg hatásos lehet-e egy dolog ennyi mindenre, így most alaposan utánanéztünk, mit is tud a bambusz szén igazából.

Legelőször is azt fontos kiemelni, hogy a bambusz az egyik leggyorsabban növő fás növény a világon, így nagyon környezetbarát alapanyag forrásnak számít. Ez teszi lehetővé az ilyen mértékű felhasználást anélkül, hogy romba döntenénk a bambuszerdőket. A bambusz szén egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy porózus felülete csapdába tudja ejteni a toxinokat.  Egy gramm bambusz szén több, mint háromezer négyzetméternyi felülettel rendelkezik, és ahogy a levegő áthalad a pórusokon, a részecskék csapdába esnek a belső felületein. Kémiailag magához köt más anyagokat, és el tud nyelni a saját súlyánál nagyobb súlyú mérgező anyagokat is.

Az aktív szén felhasználása egyáltalán nem újkeletű dolog. Generációk óra használjuk hasmenés, gyomorrontás esetén, az első világháborúban pedig aktív szén volt a gázálarcokban, amelyek védték a katonákat a mérges gázoktól, és 1930 óta a víz tisztítására is ezt használják (így teszik íztelenné és szagtalanná), mára viszont számtalan egyéb területen is hasznosítjuk:

Az élelmiszeriparban a bambuszszén a fekete ételek előállításának legfőbb kelléke, köszönhetően annak, hogy nagyon jól színez és az egészségre teljesen ártalmatlan megoldásról van szó. Sőt! Olyannyira nem káros, hogy számtalan pozitív hatása is van. Az egészségünk megőrzése érdekében direkt is fogyaszthatjuk: segít, ha gyomorrontásunk van, hasmenés vagy felfúvódás, puffadás gyötör. Segít megszabadulni a szervezetünkben lévő gombáktól, vírusoktól és baktériumoktól is.

A szépségipar is felfedezte már magának az aktív szenet: a különböző arcmaszkok, szappanok és lemosók azt a tulajdonságát használják ki, hogy megköti a szennyező anyagokat, így szinte magához vonzza a bőrön lévő szennyeződéseket. Antibakteriális hatásának köszönhetően a pattanások ellen is jó, hatásosan tisztítja a pórusokat is. De lehet már fogfehérítő hatású fekete fogkrémet is kapni.

Az otthonunkban is nagy hasznát láthatjuk a bambusz szénnek. Páramegkötő tulajdonsága miatt segít megelőzni a penész kialakulását, sötét, nyirkos helyiségben a dohosodást, de bárhová tegyük is, javítja a levegő minőségét, szagtalanít, megköti az allergéneket is. Egyre elterjedtebb a használatuk például hűtőszekrényben vagy cipőtárolóban, de autóban is nagyon hasznos lehet egy kis szagtalanító zsákocska. Idehaza a Hiilibag forgalmaz ilyen szuper kis bambusz szénnel töltött zsákokat, amikről még bővebb információt itt találsz.

  • 2614 2018. december 28 Életmód 2018. december 28.

    Facebook Comments