Passzívházakról egyszerűen
Írta:

Passzívházakról egyszerűen

Ha klímabarát, ugyanakkor filléres rezsivel kecsegtető otthonra vágysz, akkor talán rákerestél már a passzívházakra. Nem nagyon értetted, amiket a szakemberek írtak? Nos, ennek most vége: jön egy olyan könyv, amelyet nekünk, átlagembereknek szántak.

 

Ma már Magyarországon is jelentős a szakirodalom a passzívházakról, de ezeket szakemberek írják szakembereknek. Rezsnyák Péter kivitelező-építész hazánkban elsőként írt könyvet hétköznapi nyelven a passzívházak iránt érdeklődőknek. Hiszen gondolj csak bele: a családanyák és a családapák nem a fizikát akarják megtanulni, csupán annyit szeretnének elérni, hogy reális költségvetésből lehessen egy jó kis otthonuk.

 

A szakember szerint a passzívházak népszerűsége töretlen, megtérülésük pedig a jövő évben életbe lépő energetikai szabályozások miatt a mostaninál is kiemelkedőbb lesz.

 

Napjainkban az új ingatlanokat építő családok számára nagyon fontos szempont az energiatakarékosság. A piacon számos technológia áll már rendelkezésre, amelyekkel az épületek energiafogyasztását csökkenteni lehet, de egy sincs olyan hatékony, mint amikor az ember passzívházat épít magának.

 

Rezsnyák Péter kivitelező-építész az előző nagy válság csúcspontján, tíz évvel ezelőtt azért iratkozott be utolsó tartalék forintjaiból egy passzívház tervezői tanfolyamra, hogy meggyőződjön róla, a gyakorlatban nem működik a passzívház. De ahogy haladt előre a tanulással, egyre biztosabb lett abban, hogy a dolog korántsem butaság.

 

A szakember az elmúlt egy évtizedben azt tapasztalta, hogy bár nő a kereslet a passzívházak iránt, és a szakirodalom is egyre jelentősebb, a megjelent műveket leggyakrabban szakemberek írják szakembereknek. Mivel a háziasszonyokat és a családapákat a fizika nem érdekli, arra az elhatározásra jutott, hogy hétköznapi nyelven megírt könyvben foglalja össze meglévő tudását a témában.

 

Az „Egyszerűen passzívház” című kötetben Rezsnyák Péter részletesen vezet végig, érthető módon, az ötletelés, tervezés és az építkezés folyamatán, és sorra veszi az olyan gyakorlati tudnivalókat is, amiket az érdeklődők sok esetben nem kapnak meg máshol.

 

A passzívházakban nyáron kellemes idő van, akár egy vályogházban, télen pedig minimális energiával be lehet őket fűteni. Nem kell kéményt és klímaberendést beépíteni, a megfelelő hőmérséklet ugyanis árnyékolással illetve egyszerű fűtőberendezéssel könnyen megoldható.

 

Egyre többen érdeklődnek a passzívházak iránt, viszont a könyv szerzője szerint a legtöbb hozzá nem értő ember lebeszéli őket passzívház iránti vágyukról. Ezért is különösen hasznos a kötet, hiszen abból előre megtudhatnak mindent a laikusok, az árnyékolástechnikától a hatékonyfűtési megoldásokon  át az ideális hőszigetelés vastagságáig. Azaz a szerző bemutatja, hogy már nem utópia egyszerűen passzívházat építeni!

 

Az „Egyszerűen passzívház” című könyvet november közepétől lehet megvásárolni közvetlenül a szerzőtől, az internetes oldalán keresztül.

  • 540 2020. november 26 Életmód 2020. november 26.

    Facebook Comments