Gyökeresen változott meg az életünk a járvány alatt
Írta:

Gyökeresen változott meg az életünk a járvány alatt

Híztunk, megtanultunk kezet mosni és a vásárlási szokások is átalakultak.

 

 

 

Az elmúlt időszak, a kényszerűen otthon töltött hónapok mindannyiuknak megváltoztatták az életét, de hogy valójában mennyire, azt mindenki csak a saját családjáról tudja. Szélesebb társadalmi vizsgálat ezidáig nem készült, most viszont hiánypótló kutatást csinált a NÉBIH, amikor felmérte a magyar háztartásokban a karanténnak köszönhetően bekövetkezett változásokat. A 3000 fős reprezentatív kutatás a TÉT Platform Egyesület és a Debreceni Egyetem közreműködésével készült és érdekes tanulságokat tárt fel.

 

Az elmúlt időszakban nem meglepő módon gyakoribbá vált az otthoni kézmosás, és igen, jól látszott a közösségi médiában, az emberek valóban elkezdték sütni-főzni. Azt is megfigyelték, hogy ritkábban, tömbösítve vásárolunk, hiszen míg régebben heti 2-3 alkalommal ment bevásárolni egy háztartás, most heti egyszer megyünk el beszerezni a szükséges dolgokat.

 

Szintén megfigyelték, hogy megnőtt a hosszan eltartható, csomagolt élelmiszerek fogyasztása, kevesebb fogyott viszont a partikellékekből, úgy mint chips, édesség, desszert, alkohol. A kezdetben megfigyelhető pánikvásárlás miatt a háztartások meg mindig tele vannak élelmiszerrel, egy háztartásban átlagosan 36 kg élelmiszer található a felmérés szerint. Ennek egy harmada folyadék (víz, üdítő), két harmada pedig szilárd élelmiszer, ami azt jelenti, hogy egy átlag magyar háztartás legalább két hétig el tudna élni a tartalékaiból.

 

A felhalmozás ellenére a kutatás arra jutott, hogy nem ettünk többet, a súlygyarapodást mégis szinte mindenki tapasztalja magán, ami az extra kevés mozgásnak köszönhető. A magyarok átlagosan 1 kilót híztak a járvány ideje alatt, ami nem tragédia, ráadásul minden tizedik ember úgy nyilatkozott, hogy ő többet sportolt és még fogyott is.

  • 441 2020. június 16 Életmód 2020. június 16.

    Facebook Comments