Hétköznapi hibáink, amelyek rossz szagot eredményeznek otthonunkban
Írta:

Hétköznapi hibáink, amelyek rossz szagot eredményeznek otthonunkban

És mit tehetünk ezek ellen?

 

Kivel ne fordult volna elő, hogy egyszer csak arra eszmélt, elég furcsa „illatok” – na jó, inkább förtelmes szagok – vették át az irányítást a lakásban. Ennek számtalan oka lehet, például az, ha nem vittük ki időben a szennyest a szobánkból, túl sokáig hagytuk a kukában rohadni a szemetet, vagy nem vettük észre, hogy néhány kidobásra ítélt zöldségdarabka, gyümölcshéj vagy legrosszabb esetben pár húscafat becsúszott a szemetes és a kukászacskó közötti, emberi létékkel néha felfoghatatlanul szűk helyre. Ezek megtapadhatnak a kuka belső oldalán, és hetek alatt bizony orrfacsaró bűzt árasztva kezdhetnek rohadni… mi pedig semmit sem értünk, mert hát ugye levittük a szemeteszsákot.

 

Egy rövid közvéleménykutatás után megosztjuk gyorsan veletek, mik voltak a kellemetlen szagok forrásai a mi otthonunkban az utóbbi időben – a teljesség igénye nélkül. Kellemetlen aromát árasztott a fent említett szennyeskupacon és a szemetes környékén kívül a cipősszekrény, néhány cipőnk, a macskaalom, a kutya helye, a kutya (miután elázott és meg is hempergett valami borzalmasan büdös cuccban – nem is akarjuk tudni, miben…), az egyik cserepes növény, a gyerek plüssmacija, az éjjeliszekrény teteje, az edzőtáska, a mosogató környéke. És természetesen nem terjengett virágillat a vécé környékén sem.

 

Bizony a pillanatnyi kellemetlenségen túl a rossz szagok tartósan is megkeseríthetik az otthonlétet, ugyanis a makacsabb aromáktól elég nehéz lehet megszabadulni.

 

Mi lehet a megoldás?

Anyáink, nagyanyáink bölcsessége, a rendszeres és alapos szellőztetés jó kezdet, utána szintén remek lépés, ha feltérképezzük a szagok forrását. Ha olyasmi, ami ellen tehetünk, illetve megelőzhetjük, hogy máskor kialakuljon – például a szennyeskupac a szobánkban, vagy az elhanyagolt szemetes –, akkor ezekre érdemes odafigyelni. Hosszabb távon megoldhatnak rengeteg szagparát és aromagondot.

 

És ha már a hosszú távú megoldásoknál tartunk, egy dolgot senkinek sem ajánlunk: hogy illatosítókkal próbáljuk meg elnyomni a szagokat, ugyanis ezek a bennük lévő vegyianyagok miatt hosszabb időn át alkalmazva ártalmasak lehetnek az egészségünkre nézve. Ezek helyett törekedjünk természetes megoldásokra – érdemes kipróbálni például a Hiilibaget.

 

Ez egy bambusz szénnel töltött légszűrő párnácska, amely elnyomás helyett semlegesíti a kellemetlen illatokat, ráadásul a penész ellen is segít felvenni a harcot. Csak annyi a dolgod vele, hogy oda rakod, ahol tisztítanál a levegőn egy kicsit, és már teszi is a dolgát. Két évig használhatod – háromhavonta kell kitenni 3-4 órára a napfényre, hogy tisztuljon, utána ismét használatra kész –, missziója végén pedig a kertben vagy a virágcserepekbe szórva tudod újrahasznosítani. Jól hangzik? Itt találsz több infót a Hiilibagről: http://www.hiilibag.hu/

  • 633 2019. május 24 Életmód 2019. május 24.

    Facebook Comments