Megtalálták a Grimbergen sör eredeti receptjét a szerzetesek. Mit ittunk eddig?
Írta:

Megtalálták a Grimbergen sör eredeti receptjét a szerzetesek. Mit ittunk eddig?

Több, mint 200 év után újra sört főznek a legendás belga apátságban.

 

 

A Grimbergen sörről talán sokan hallottatok, és talán azt is sokan tudjátok, hogy egy belga apátsági sörről van szó. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy a mai boltokban kapható változatnak nem sok köze van az eredeti recepthez: a jól ismert változatot 1958 óta készítik és Belgiumban a Heineken csoporthoz tartozik, Európa többi részén pedig a Carlsberg forgalmazza. Na de mi lett az eredeti recepttel? A Qubit érdekes történetnek járt utána.

 

Grimbergenben, a legendás belga apátságban már a 12. század óta főzték a saját sörüket az apátok, ám a francia forradalom idején, 1798-ban forradalmárok rohanták le a monostort, és porig égették. Ezután az apátok felhagytak a sörfőzéssel, és bár 1958-ban engedélyezték az apátság nevének használatát, ők nem foglalkoztak tovább a folyékony kenyér előállításával. Egészen mostanáig, ugyanis megtalálták az eredeti receptet! „Megvoltak a régi recepteket is tartalmazó könyvek, de senki sem tudta elolvasni, mivel ólatinul és óhollandul írták őket. Úgyhogy segítséget hívtunk, majd rábukkantunk arra, ami a felhasznált komló-, hordó- és üvegfajtákat és az évszázadok során főzött konkrét sörök listáját is tartalmazza.” – mesélte Karel Stautemas atya a Guardiannek.

 

Mivel a szerzetesek gyakran változtattak valamennyit a recepten, így a mai utódaiknak bőven van miből válogatniuk. Az apátsági kisüzemi sörfőzde 2020-ban kezdi meg a működését és a tervek szerint limitált kiadásban árulják majd a söreiket. A nagyvállalatokkal való együttműködést pedig tovább folytatják, hiszen ezekből a jogdíjakból futja a zarándokutakra, és ebből segítik a rászorulókat.

  • 646 2019. május 27 Külföld 2019. május 27.

    Facebook Comments