54 éves indiai újságok olvadtak ki egy gleccserből az Alpokban
Írta:

54 éves indiai újságok olvadtak ki egy gleccserből az Alpokban

A régi lapokra egy arrafelé sétálgató kávézótulajdonos bukkant rá, elmondása szerint jó állapotban vannak, el lehet olvasni a cikkeket.

 

Hogy mégis hogyan kerülnek több mint ötvenéves indiai lapok a Föld másik oldalára? A választ talán el sem kell mondanunk, magadtól is kitalálod: egy lezuhant repülőgépről származnak, de mostanáig a Bossons-gleccserbe fagyva pihentek.

 

A felmelegedés miatt viszont gyorsan olvad a jég most abban a térségben, így az újságok is kiolvadtak, és felkeltették egy arra sétáló kávézótulajdonos, Timothée Mottin találta meg ezeket. Amikor a lapokról nyilatkozott, azt mondta, még olvadnak, de nagyon jó állapotban vannak, el lehet olvasni ezeket.

 

A most megtalált újságok az indiai National Herald és Economic Times példányai, amelyek az Air India Kancsendzönga elnevezésű, Boeing 707-es járat fedélzetén utaztak, és a géppel együtt 1966. január 24-én zuhantak le. A légikatasztrófának 177 halálos áldozata volt – írja a Ridikul.hu.

 

Igazi kincslelőhely

A gleccser környékén több repülőgép is lezuhant – a már említett 1966-os légikatasztrófán kívül 1950-ben is szerencsétlenül járt itt egy repülő, a Malabar Princess. A gépekről számos tárgyi emléket őriz az Alpok jege, 2013-ban találtak például egy doboznyi drágakövet is, de emberi maradványokra is bukkantak itt 2017-ben.

 

A közelmúltban talált újságokat a szerencsés megtaláló a saját kávézójában szeretné kiállítani, elvégre miért rejtegetné ezeket egy padláson, ha megmutathatja másoknak is, illetve akár egy aukción is értékesítheti a jövőben?!

 

Forrás: Ridikul.hu

  • 465 2020. július 22 Külföld 2020. július 22.

    Facebook Comments