Így csökkentsd szinte nullára az élelmiszerpazarlást
Írta:

Így csökkentsd szinte nullára az élelmiszerpazarlást

Ne dobd ki, ami még ehető!

 

Míg a világ egyik felén nem jut elegendő étel, addig a másik fele nem győzi kidobálni a megmaradt felesleget. A szavatosságát vesztett joghurt, a megpenészedett brokkoli, a 3 napja rendelt étel maradéka mind a kukában végzi. És sokszor az is, aminek még semmi baja sincs, csak már nem akarjuk megenni. A multik kidobják az el nem adott élelmiszert szinte még hibátlan állapotban, pedig itthon is sokezren örülnének neki. A felmérések szerint 5-ből 1 kalóriát nem fogyaszt el az emberiség, és csak Magyarországon 100 milliárd forint értékű és nagyjából kétmillió tonnányi élelmiszert hajítunk évente a kukába. Szerencsére vannak szervezetek, mint a Magyar Élelmiszerbank, akik azon dolgoznak, hogy a boltok által kidobni szánt élelmiszer eljusson a rászorulókhoz, ám magánemberként mindannyian tehetünk érte, hogy ne menjen kárba annyi élelmiszer.

Vásárolj és főzz PONTOSAN annyit

Mindig inkább egy kicsit több tésztát teszel a fazékba, nehogy kevés legyen? A nagyobb csomag húst veszed el, mondván majd jó lesz valamire. Mostantól főzz pontosan kiszámított adagok alapján, sőt, inkább azt a mennyiséget lődd be, ami biztos elfogy. Hidd el, elég lesz, de ha valakiben még maradt hely, nem fog megharagudni, ha túrórudival kell kiegészítenie az ebédet.

Használj dobozokat

A maradék ételt tedd el későbbre. Nagyon könnyen rámondjuk, hogy ki fog már egy fél adag borsófőzeléket megenni többnaposan, de ez is csak megszokás kérdése. Ha látod, hogy a következő 1-2 nap biztos nem fog elfogyni, fagyaszd le, és időnként – mondjuk 1-2 hetenként – tartsatok morzsapartit a mélyhűtőbe rejtett kincsekből.

Újrahasznosítás

A megmaradt ételnek új életet adhatsz, ha átkonvertálod valami mássá. Megmaradt húsból ledarálva lehet fasírt vagy melegszendvicskrém, maradék rakottkrumpliból egy kis válogatás után krumplisaláta, a kimaradt lencsefőzelék egy kis vízzel felforralva lencseleves… A gyakorlott háziasszonyok tárháza kifogyhatatlan, érdemes körbekérdezni a szülőket és idősebb szomszédokat.

Add a rászorulóknak

Valószínűleg a te környékeden is élnek olyanok, akiknek gondot jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű ételt az asztalra tenni. Ha tudod, hogy a szomszéd idős néninek általában krumpli és kenyér az étrendje, ismerkedj össze vele annyira, hogy elfogadja, ha ételdobozban átviszed neki a maradékot. Mindketten jól jártok, és lehet hogy egy nagyon értékes embert is megismersz!

Csomagoltass

Ha étteremben eszel, ott se hagyd a tányérodon a maradékot. Csomagoltasd el a pincérrel (legjobb, ha ide is saját dobozt hozol), és vidd haza. Elsőre lehet, hogy furcsán, vagy kellemetlenül fogod érezni magad, de ez nem garasoskodás, hanem a környezetünkért felelős viselkedés. A hazavitt étellel pedig az előző pontokban felsorolt módon járj el.

  • 716 2018. március 09 Életmód 2018. március 09.

    Facebook Comments