3 jótanács futóknak koronavírus idején
Írta:

3 jótanács futóknak koronavírus idején

Ha a következőket betartod, továbbra is gond nélkül élvezheted a kinti mozgást.

 

Kocogni, futni jársz, de a koronavírus miatt kicsit félve teszed ki a lábad minden alkalommal, vagy talán már nem is jársz ki inkább? Ne mondj le kedvenc szabadtéri mozgásformádról, most is van rá mód ugyanis, hogy teljesen biztonságosan űzd. Ehhez adunk gyorsan nem is egy, hanem három jó tanácsot.

 

1. Mit tegyél és mit ne? – Az orrodat, szádat takard le duplarétegű textil maszkkal, legalább akkor, amikor feltűnik valaki a közeledben. A maszkot ne felejtsd el gyakran mosni. Ezen kívül viselj puha, nedvszívó fej- és csuklópántot, ami felissza a nedvességet. Ha úgy érzed, le kellene törölnöd az arcod, ezekkel megteheted, vagy vigyél magaddal egy kis törölközőt. A kezeddel viszont semmiképp ne nyúlkálj az arcodhoz.

 

2. Hol ródd a kilométereket? – Nem feltétlen a legközelebbi, minden napszakban zsúfolt park lesz most a megfelelő terep számodra, inkább keress más alternatívát. Mérd fel a környéket: néhány napig figyelj, mikor vannak kint kevesebben, és ha azt látod, hogy estefelé vagy mondjuk az ebédszünetedben alig jár valaki az utcákon, akkor húzz futócipőt és uzsgyi! Ha viszont mégis találkozol valakivel, a tudósok szerint bőven próbáld tartani a távolságot: a két méter nem elég, futóknál egyesek akár 10 méteres távolságtartást is javasolnak.

 

3. Edzőtárssal vagy anélkül? – Most nyilván szerencsésebb egyedül róni a kilométereket, de ha edzőpartnerrel akarsz futni, egyelőre érd be a pároddal. Most ne keress új edzőtársakat, és annak sem kedvez ez az időszak, hogy futóklubhoz csatlakozz, vagy versenyen akarj indulni (sok verseny el is maradt a járvány miatt). Ha mindenképp versenyezni szeretnél, eddz rendszeresen, és lebegjen a szemed előtt a kitűzött cél. Gondolj arra, mekkora élmény lesz majd akkor lefutni az adott távot, amikor végre minden visszatér a normális kerékvágásba. Nem bírod ki addig? Akkor keress rá a neten, milyen virtuális futóversenyeken indulhatsz. Ez nem ugyanaz az élmény – annál jóval magányosabb –, de sokkal jobb, mint azon szomorkodni, hogy nem versenyezhetsz.

  • 485 2020. május 12 Életmód 2020. május 12.

    Facebook Comments