Dizájnercipők hulladékból
Írta:

Dizájnercipők hulladékból

Veszprémi Gabriella nemcsak arra ügyelt, hogy az általa készített cipők gyártása közben ne jöjjön létre szemét, hanem a cipők maguk is hulladékból készültek.

 

Ahogy a háztartásokban, úgy a divatiparban is a hulladéktermelés csökkentése a cél – vagyis hogy úgy alkossanak a tervezők trendi holmikat, hogy közben a lehető legkevesebb szemét keletkezzen. Közben pedig nem hátrány, ha a tervezők kreációi még jól is néznek ki.

 

veszpremi_gabriella_cangorinaldi_1Mindez elmondható Veszprémi Gabriella cipőiről is. A MOME divat- és textiltervezői szakának végzős hallgatója a Cango&Rinaldi hazai divatmárka alkotóműhelyében készítette el diplomamunkáját. A fiatal tervező nemcsak arra ügyelt, hogy a papucsok, magas sarkú cipők előállítása során ne keletkezzen hulladék, hanem kreációit is fölösleges, hátramaradt anyagokból készítette.

veszpremi_gabriella_cangorinaldi_5

„A diplomamunkám alapötlete is onnan indult, hogy szerettem volna valamilyen formában felhasználni az évek során összegyűlt, szabás után visszamaradt alapanyagokat, és így megoldást találni erre a hulladéktermelési problémára. Az újfajta technológiának a lényege, hogy az alapanyagokat pazarlás nélkül, maximálisan felhasználjuk, anélkül, hogy hulladékot termelnénk. Ezáltal akár funkcionalitását, de dizájnját tekintve is növelhetjük a tervezett darab értékét. A diplomamunkám során is ezt az alapelvet követettem, az így született kollekció is jól mutatja, mennyire kreatívan és sokféleképpen használhatjuk fel a visszamaradt bőr hulladékokat” – fogalmazott.

veszpremi_gabriella_cangorinaldi_4

 

  • 829 2017. szeptember 05 Életmód 2017. szeptember 05.

    Facebook Comments