Megérkezett a világ első napelemes autója
Írta:

Megérkezett a világ első napelemes autója

Nemhogy tankolni nem kell, de egy kis szerencsével még tölteni sem.

 

 

 

Az autóipar kizöldülése évek óta tartó folyamat: a hibridek után egyre elterjedtebbek az elektromos autók, egy holland startup pedig bemutatta a legújabb generációt. A Lightyear One egy napelemekkel borított villanyautó, ami akár évi 8-10 ezer kilométer megtételére is képes kizárólag napenergia felhasználásával. Ez úgy lehetséges, hogy például egy hozzánk hasonló éghajlatú országban tavasztól őszig egyáltalán nem kell tölteni az autót, hiszen a napelemek megoldják nekünk ezt. A kocsi teteje, motorházteteje, a csomagtartó, de még a hátsó ablak is napelemmel van fedve, így 10 óra alatt 350 kilométer megtételére elég energiát képes felvenni, egy teljes töltéssel pedig akár 725 kilométert is meg tud tenni.

 

A Lightyear One-al tényleg törekedtek a karbonsemlegességre, fékezéskor ugyanis generátor üzemre vált az autó, tehát visszatermel áramot az akkumulátorba. Az autó hagyományos módon is tölthető hálózatról, ám a gyártó becslései szerint erre mindössze évi 10 alkalommal van szükség átlagos használat és kontinentális éghajlati viszonyok között. Ha esetleg teljesen lemerült az autó, akkor sem feltétlen vagyunk gondban: napfényben ugyanis még így, lemerült akksival is képes 15-20 km/órás sebességgel elgurulni a célig vagy egy töltőállomásig. A tulajdonosoknak amiatt sem kell aggódniuk, hogy mivel kénytelenek lesznek a napon parkolni, a kocsi esetleg túlmelegszik, ugyanis a Lightyear One-ban a tűző napon hagyva automatikusan elindul a légkondicionáló.

 

A tervek szerint az első változat 2021-ben jelenik meg a piacon, és az első pár példányt már el is adták a majdnem 40 millió forintot érő autóból.

 

 

  • 597 2019. július 17 Életmód 2019. július 17.

    Facebook Comments