7 gyakorlat, amelyektől boldogabbak lehetünk
Írta:

7 gyakorlat, amelyektől boldogabbak lehetünk

Lassan vége a nyárnak, de ez nem jelent egyet azzal, hogy a napsütéses napok helyét mostantól a melankólia veszi át – ezekkel a terapeuták által is javasolt gyakorlatokkal jobb kedvűvé, boldogabbá válhatsz, illetve derűsebb maradhatsz a borúsabb napokon is.

 

1. A szomorúság is emberi dolog

Manapság nem divat rosszkedvűnek lenni – az emberek többsége megpróbálja elnyomni magában a problémáit, hogy mindig mindenki optimistának és boldognak lássa. Ha viszont ez csak látszat, akkor nem sokáig járható út. Kérdezd meg magadtól, mi a baj, próbáld megtalálni az okát, mert csak innen lehet „kikezelni” a gondokat. Addig is engedd meg magadnak, hogy egy picit szomorú legyél, vagy ha ahhoz lenne kedved, egyedül maradj.

 

2. Mit tegyél?

Ha rossz napod van, vagy mondjuk szorult helyzetbe kerültél egy családi vagy munkahelyi probléma miatt, kérdezd meg magadtól, mit kellene tenned. Vedd sorra a lehetőségeket, majd válaszd a szerinted legmegfelelőbbet. Ha néhány percre magadra maradsz, átgondolod a dolgokat és megbeszéled saját magaddal a lehetőségeidet, valószínűleg könnyebben megtalálod a megoldást is.

 

3. A 30 másodperces szabály

Ha úgy érzed, már megint úszol a munkában és ki sem látszol a feladatokból, akkor válassz ki egy olyat, amit fél perc alatt el lehet végezni. Ezzel lendületet nyersz, és fel is dobódhatsz. Mert hát ki ne szeretne kipipálni valamit az aznapi teendőinek listájáról?! ;)

 

4. Találj egy mantrát, ami elűzi a rosszkedved

Az enyém ez: „és akkor mi van?” – ezáltal sokszor az elsőre ijesztőnek vagy kilátástalannak látszó helyzeteket is sikerül lazábban vennem, könnyebben kezelnem és megoldanom.

 

5. Mondj valami szépet magadról

Könnyű belesüppedni a negatív gondolatok hálójába, de ne engedd! Semmi értelme bántani önmagad. Szóval ha legközelebb is előtörnek ezek a gondolatok, vágj vissza nekik valami pozitívval – például dicsérd meg magad, hogy jó kommunikátor vagy, a munkahelyeden és a családban is bármikor számíthatnak rád, jó szülő vagy, önkénteskedsz, stb.. Mondj bármi jót magadról, biztos, hogy gyorsan jobb kedvre derülsz!

 

6. Vegyél pár mély levegőt

Egy kis biológia: a mély lélegzetvétel azért tesz jót, mert aktiválhatja a pulzus és a vérnyomás csökkentéséért felelős paraszimpatikus idegrendszert, illetve segít kitisztítani a fejünket, és lelassítani, megnyugodni.

 

7. Menj el kirándulni vagy táncolni

A természet közelsége, illetve egy kis zene és tánc is jót fog tenni, ha lehangoltabb vagy – ezektől a tevékenységektől feltöltődsz, és új lendülettel vágsz bele a következő napokba. Hajrá!

 

  • 719 2018. szeptember 07 Életmód 2018. szeptember 07.

    Facebook Comments