Így lesz környezettudatosabb a mikulásvárás
Írta:

Így lesz környezettudatosabb a mikulásvárás

Télapó itt van… hadd adjunk pár tippet, hogy vele együtt a szemét, a környezetünkre ártalmas anyagok ne legyenek itt.

 

1. Mellőzd a csomagolóanyagokat – Már a legkisebbek is tudják, hogy amikor a Mikulást várjuk, ki kell szépen fényesíteni a csizmát, és mehet az ablakba – miért ne érkezhetne abba a Télapó ajándéka? Ne ragaszkodj a műanyag zacskókhoz, sem az olyan csomagoláshoz, amit a kicsik letépnek, aztán egy perc múlva már megy is a szemétbe. Ha mindenképp csomagolni szeretnél, keresd elő a tavalyi mikulászacskókat vagy válogass a szebbnél szebb textilzsákok közül valamelyik kézművesvásáron. Akár te is varrhatsz ilyeneket: egy régi póló, varrókészlet és egy kis kézügyesség kell csak hozzá. ;)

 

2. Csoki, minden mennyiségben? – Persze, Télapó ne spóroljon a csokival, nem is ezt mondjuk. Hanem azt, hogy környezetünk védelmét is tartsd szem előtt, például azzal, hogy kerüld az egyenként csomagolt kis édességeket. Vegyél a sok kicsi helyett inkább egy nagyobbat minden gyereknek, sőt, ha lehet, keress fel egy csomagolásmentes boltot, ahol kimérve vehetsz csokit – onnan biztosan nem műanyagban fogod hazavinni a mikulásra szánt édességet. Még jobb, ha a rokonokat is erre tudod buzdítani, és fogékonyak rá, így még kevesebb szemetet termeltek majd a télapóvárás apropóján.

 

3. Virágom, virágom – December 6-ához közeledve a boltok polcai roskadozni kezdenek… na, nemcsak az édességektől, hanem a mikulásvirágoktól is. Ezeket gyakran elég kedvező áron lehet beszerezni, így talán te is eljátszol a gondolattal, hogy idén csoki helyett Anyukádnak vagy magadnak beszerzel egyet. Érdemes viszont tisztában lenni azzal, hogy ezek nagyon kevés lakásban maradnak meg, többségük egy héten belül kipurcan – tehát a vásárlással nagy eséllyel pénzt dobsz ki az ablakon, illetve plusz kukába valót is termelsz.

 

4. Tiszta cipő, illatos lakás – Ne csak a cipőket pucoljátok ki a Télapót várva, hanem gyorsan kapjátok össze a lakást is. Ha még nem tetted, most próbálj ki néhány környezetbarát tisztítószert, vagy vesd be a konyhai csodaszereket: citromot, ecetet, szódabikarbónát a takarításhoz. Ha pedig még mindig nincs elég jó illat, ne légfrissítő után nyúlj, hanem próbáld a szagok forrását megszüntetni. Kiváló szagelnyelő lehet például Hiilibag: ez egy bambusz szén zsákocska, ami segíthet megkötni a kellemetlen szagokat, de akár bizonyos légszennyező anyagok és a penész ártalmas hatásai ellen is segíthet védelmet nyújtani neked és családodnak. Baba- és állatbarát termék, sőt, ha két év múlva lejárt a küldetése, simán a növényeid alá, vagy a kertbe szórhatod, így még szemetet sem termelsz vele. További infó: https://www.hiilibag.hu/

 

  • 519 2019. november 22 Életmód 2019. november 22.

    Facebook Comments