Másfél tonna használt mobilt gyűjtöttek be hazánkban
Írta:

Másfél tonna használt mobilt gyűjtöttek be hazánkban

A Jane Goodall Intézet „Passzold vissza Tesó” mobilkampánya több szempontból is lényeges kezdeményezés.

 

Hallottál a Passzold vissza Tesó kampányról? Ha még nem, akkor dióhéjban, hogy mi ez és miért fontos: a kampány egy éve indult, a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány, valamint Védegylet Egyesület szervezésében. Célja az volt, hogy összegyűjtsék azokat a használt mobiltelefonokat, amelyek csak állnak egy dobozban vagy polcon a lakásokban, miközben tulajdonosaik nem is sejtik, hogy a többé már nem használatos eszközök micsoda kincset rejtenek!

 

A mobilgyártáshoz egy koltán nevű anyagra van ugyanis szükség, melynek 80 százaléka Afrikában található. A bányák nagy része illegális, és élőhelyeket pusztít ki (csimpánzok, gorillák életét változtatja meg örökre), és nemritkán rabszolga- és gyerekmunkával is együtt jár.

 

A régi telefonok begyűjtése után viszont másodlagos, etikus nyersanyagot hoznak létre az elektronikai ipar számára, ezzel csökkentve a főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló illegális koltánbányászatot – írja az Index.

 

„A programhoz csatlakozott a KÖVET Egyesület is, majd számos zöld szervezet, tanintézmény, kis- és nagyvállalkozás, a magyar gazdaság jelentős résztvevői és állami szervek, intézmények is. A közlemény szerint a program keretében több tucat előadást tartottak, létrehoztak 550 gyűjtőhelyet, elértek 250 ezer embert, de ami a legfontosabb, begyűjtöttek 1459 kg használt mobiltelefont” – teszik hozzá.

 

Forrás: Index.hu

  • 500 2020. január 22 Életmód 2020. január 22.

    Facebook Comments