Tényleg ettől lesz valaki vonzó?
Írta:

Tényleg ettől lesz valaki vonzó?

Kutatók most a vonzalmat vizsgálták, és úgy gondolják, rájöttek arra, mitől (is) láthatunk valakit vonzóbbnak másoknál. 

 

Ha engem kérdezel arról, hogy szerintem miért láthatunk egyeseket vonzóbbaknak másoknál, akkor olyan válaszokat hallanál, mint például a hasonlóság, a szüleink, vagy a másik illatának szerepe. Emellett nyilván fontos a külső, az ápoltság, a másik fél megjelenése, és később például a személyiség, az intelligencia és a humor is. Ezt mind tudtad? Nagyszerű. Mert most jön az az infó, amire vonzalomkutató pszichológusok (igen, vannak ilyenek is) jöttek rá: szerintük az is nagyon lényeges, hogy mennyire vagyunk képesek olvasni a másik arckifejezéséből.

 

A PNAS-ben megjelent kutatásban a Princeton Egyetem munkatársai arra kérték a résztvevőket, hogy figyeljenek meg különböző embereket, miközben azok más és más érzelmeket – például félelmet vagy örömöt – élnek át. Az eredményekből kiderült, hogy minél inkább úgy gondolta valaki, hogy olvasni tudja a másik ember érzéseit, annál vonzóbbnak tartotta az illetőt.

 

A kutatók tehát megerősítették, hogy ha jól tudunk olvasni a másik érzelmeiből, az empátiát ébreszt és hasonlóvá tesz minket egymáshoz. És ahogy az a korábbi kutatásokból kiderült: a hasonlóság és az összetartozás érzése a legfontosabb tényezők két ember közti vonzalom tekintetében – legyen akármilyen mondjuk a szeme színe, esetleg a parfümjének illata.

  • 1113 2016. május 20 Életmód 2016. május 20.

    Facebook Comments