Láthatatlan dolgok, amik megbetegítenek
Írta:

Láthatatlan dolgok, amik megbetegítenek

Te kiteszed magad ezeknek a veszélyeknek?

 

 

Az utóbbi években az egészségtudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap: sokan tudnak már róla, hogy jobb a piacon vásárolt kezeletlen gyümölcs, mint a csillogó hipermarketes, nyaranta egyre többen figyelünk a fényvédelemre és szűrővizsgálatok fontossága is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Még mindig vannak azonban vakfoltok, amik felett hajlamosak vagyunk elsiklani, pedig ezek is igen komoly negatív hatással vannak az egészségünkre.

 

Túlterheltség és stressz. A stressz valamennyire mindannyiunk életének része, hiszen mind a munkában, mind a magánéletben megkerülhetetlen. Van azonban jó stressz (erre találták ki eleink a „nyomás alatt nő a pálma” és a hasonló mondásokat) és van a rossz stressz, ami görcsbe rántja a gyomrunkat, és ami már rövid távon is fizikai tüneteket okoz. Izzadás, kalapáló szív, remegő kezek… ugye ismerős? Amiről viszont nem tudunk, hogy a stressz megemeli a vércukor és a koleszterinszintet, ezért okozója a fiatalkori diabétesz és érelmeszesedés kialakulásának. A krónikus stressz okozhat izomfeszülést, emésztési zavarokat, magas vérnyomást, és szívritmuszavart is, így tényleg nem érdemes ilyen helyzetben hosszabb időn keresztül benne maradni.

 

Szmog, légszennyezés. Manapság már minden nagyobb település lakói rendszeresen szembe kell, hogy nézzenek a légszennyezés káros hatásaival, sőt, telente a rossz fűtési szokások, rossz lehetőségek miatt bizony falun is sokszor kimondottan egészségtelen a levegő. A szálló por, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid érték rendszeresen meghaladja az előirányzottat, de akár még erre sincs szükség. Elég ha nem szellőztetünk rendszeresen, és a lakás levegője máris egészségtelenné válik. Ilyenkor jó megoldás a Hiilibag, ami egy bio légszűrő párna. Ez a kis lenvászon zsák bambusz szénnel van töltve, amin miközben áthalad a levegő, a részecskék csapdába esnek a belső felületein, így tisztítja a levegőt. Egy gramm bambusz szén több mint háromezer négyzetméternyi felülettel rendelkezik, tehát extrém hatékonyan tisztít, ráadásul nem csak a káros anyagokat nyeli el, hanem a szagokat és az allergéneket is, valamint megakadályozhatja a penész és a baktériumok kialakulását, hiszen elnyelheti a felesleges nedvességet.

 

A rossz irodai környezet és a természet hiánya. A munkavállalókat megbetegítő iroda kérdéskörével az 1960-as években kezdtek el foglalkozni Kanadában, mára pedig tényként ismerik el a rossz munkakörnyezet negatív hatását. Az egészséges munkakörnyezet kritériumai közé olyanok tartoznak, mint a munkahelyi “well-beeing”; változatosság a munkafolyamatokban és feladatokban; az irodai mozgás és egészségügyi követelmények betartása; ergonómiai szempontból a megfelelő munkakörnyezet és eszközök biztosítása, vagy a munkahely légkörének optimalizálása növényekkel, levegőztető rendszerekkel. És itt el is érkeztünk a természethez: ez egy viszonylag új kutatási téma, de máris látszanak az összefüggések különböző lelki betegségek és a természettől való elszakadásunk között.

  • 611 2019. szeptember 06 Életmód 2019. szeptember 06.

    Facebook Comments