152 millió mangrovét ültettek Szenegálban
Írta:

152 millió mangrovét ültettek Szenegálban

Nem semmi, amit a dél-szenegáliak bevonásával elért egy helyi egyesület.

 

Haidar el Ali és az általa vezetett Oceanium nevű egyesület évekkel ezelőtt kezdett bele projektjébe: a dél-szenegáli Casamance Delta területnek szerettek volna új életet adni, ennek jegyében a helyi lakossággal összefogva 152 millió mangrovefát ültettek.

 

A térséget nagyon megviselték a nyolcvanas- és kilencvenes években zajlott útépítések, amelyek elvágták a folyó természetes áramlását. Emellett a fakitermelés is beindult, új növényeket viszont nem ültettek. Márpedig – és itt hadd idézzük a Szeretlek Magyarország oldalt – „a fehér vagy szürke mangrovénak hívott Acicennia például ki tudja választani a sót, így ezek a fák tudják szabályozni a delta vizének sótartalmát”. Ez nemcsak az élővilág miatt fontos, hanem azért is, hogy a közeli rizsföldek ne váljanak terméketlenné a túl magas sótartalom miatt.

 

A projekt 2009-ben indult, és mostanra az egyik legnagyobb ilyen típusú akcióvá vált.

 

A mangrove mocsárerdők egyébként a tenger élővilága szempontjából is nagyon fontos: az itt élő rákok, kagylók, osztrigák és az itt kialakult ökoszisztéma a tengeri élet kiindulási pontjai. Ezért Haidar és az egyesület projektje és az elmúlt 10 évben ültetett 152 millió fa nemcsak helyi szinten fontos, hanem az egész bolygónak.

 

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

  • 540 2019. szeptember 04 Külföld 2019. szeptember 04.

    Facebook Comments