Libator, libalakoma, libafutam, és persze újbor: ilyen lesz idén a Márton nap
Írta:

Libator, libalakoma, libafutam, és persze újbor: ilyen lesz idén a Márton nap

Íme a legszínesebb programok, amiket kár lenne kihagyni.

 

Azt mindannyian tudjuk, hogy Márton napkor (november 11.) libalakomát szokás tartani, de miről is szól valójában ez a nap? Nos, Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon szokás lett nagyobb lakomát, bált rendezni, ha már lehet. Márton naphoz rengeteg hagyomány kapcsolódik, amik közül a legtöbb egyértelműen a libákhoz köthető, elég csak az olyan mondásokra gondolni, mint hogy „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. És mivel libát enni igencsak jó dolog, így ezek a hagyományok a mai napig fennmaradtak, ráadásul novemberben már le lehet vágni a tömött libát, így minden egybevág.

 

A november 8-10., illetve a 15-17-i hétvégén szerencsére idén is számtalan helyen lesz Márton-napi mulatság az országban, így akkor sem kell kimaradnod semmiből, ha nem állnál neki libát sütni. Ráadásul a borvidékeken ezen a napon az újbort is ünneplik, így borfesztiválokban is bővelkedni fog ez a két novemberi hétvége. Gyakorlatilag minden városban lesz valamilyen Márton napi rendezvény, de a mi kedvencünk talán ez az ötös lista:

 

  1. Márton napi borfesztivál a Gellért Hotelben, Budapesten, ahol korlátlanul kóstolhatunk több száz féle bort és minőségi pálinkát, és persze lesz libastand is.
  2. Márton napi libafutás a Rókus pincék környékén Dunaföldváron. A név magáért beszél: a vállalkozó kedvű gazdák benevezhetik a libákat a futóversenyre.
  3. Márton nap a Budakeszi Arborétumban, ahol libás harapnivalókkal, környékbeli termelői borokkal, népzenével, táncbemutatóval, népi játékokkal ismerkedhetünk.
  4. Márton napi medencebál Bogácson, ahol összekötötték a két legnépszerűbb szabadidős tevékenységet, az evés-ivást és a fürdőzést.
  5. A Hortobágyon a libalakoma mellett igazi vadlúd néző terepi programon vehetünk részt, ahol megfigyelhetjük a Hortobágy vidékén tartózkodó óriási vadlúdcsapatokat.

 

Ez persze csak egy igen szubjektív lista, ezért mielőtt döntesz, nézd végig a teljes kínálatot, mert országszerte több 100 program vár.

 

  • 514 2019. november 04 Életmód 2019. november 04.

    Facebook Comments