Kivagy és messze még a karácsony? A mikrovakáció pont erre lett kitalálva
Írta:

Kivagy és messze még a karácsony? A mikrovakáció pont erre lett kitalálva

Óriási haszna van az egy napos – sőt, akár a pár órás miniszabiknak is!

 

 

Vakációzásról beszélünk novemberben – hát normálisak vagyunk mi? Igen, ugyanis egy nagyon érdekes kutatás jött ki arról, hogy a hosszú hétvégék gyakorlatilag hasznosabbak, mint a kéthetes nagy nyaralások. De miről is van szó tulajdonképpen? A mikrovakáció a hosszú hétvégék tudományos neve, amikor az ember minimális szabi kivétele mellett 3-4 napra kiruccan valahova pihenni. Szakemberek egyenesen azt mondják, a fiatalabb generációknak leáldozott az egy-két hetes nyaralások korszaka, helyette mikrovakációra járnak inkább és ez nem is feltétlenül baj.

 

A nagy nyári nyaralás ugyanis sok szempontból kikészíti az embert: elviszi az összes szabadnapot, komoly logisztika és sok idő megszervezni, az emberek nem tudnak ennyi időre elszakadni a munkából, vagy pár nap után a tengerparton is a telefonjukat nézegetik, illetve teljesen lenullázza a családi kasszát. A mikrovakáció pont ezekre a problémákra jó megoldás: egy-egy napot hozzáadva a hétvégéhez Európán belül bárhova eljuthatunk, és a fapados repülők korában, illetve Airbnb-vel ez nem is kerül sokba. Ráadásul egy hosszú hétvége a belföldi forgalmat is fellendíti, nekünk pedig csökkenti a stresszt és a fáradtságot, segít kiszakadni a mindennapok monotonitásából.

 

A BusinessInsider által megkérdezett időgazdálkodási szakértő szerint ezekre az egy napos szabadságokra sokkal nagyobb szükségünk van, mint hosszabb társaira, sőt, akár már néhány órára is érdemes kiszabadulni a mókuskerékből. A fél napos vagy egész napos szabadság arra is jó, hogy összesűrítve elintézzünk mindent, amit a sűrű munkanapok mellett csak görgetünk magunk előtt: okmányiroda, fogorvos, fodrász, stb. Így vagy úgy, egy-egy ilyen mikrovakáció már önmagában csökkenti a stressz-szintet, kipihentebbé, feltöltődöttebbé tesz, a jövő évi szabadságokat tehát érdemes lesz így tervezni!

 

  • 549 2019. november 05 Életmód 2019. november 05.

    Facebook Comments