Gyógyszerrel gyógyítaná a szerelmi bánatot egy spanyol kutatócsoport
Írta:

Gyógyszerrel gyógyítaná a szerelmi bánatot egy spanyol kutatócsoport

Véletlenül jöttek rá, hogy a szer segít legyőzni a fájdalmas emlékeket.

 

Az, hogy a depressziót lehet gyógyszerrel kezelni, nem újdonság, de a szerelmi bánatot? Úgy tűnik nemsokára ez is megvalósul, mert véletlenül felfedeztek egy szert, ami enyhíti a kínzó emlékeket. Spanyol kutatók a poszttraumás stressz szindróma kezelésére kerestek valamiféle gyógyszert, amikor azt találták, hogy a propofol nevű szer bizony nemcsak arra jó. Rájöttek, hogy a más típusú, szintén felkavaró emlékek elhomályosítására épp úgy lehet használni a szert.

 

A kutatásban résztvevő emberek intravénásan kaptak propofolt közvetlenül miután eszükbe jutott egy fájdalmas emlék, majd 24 óra múlva megkérték őket, hogy idézzék fel újra az adott emléket. A kutatók azt találták, hogy a szer beadása után 24 órával már nem volt olyan fájdalmas az emlékük, ami igen ígéretes eredmény.

 

A gyógyszer további tesztelése még hátra van, mint ahogy arra is ki kell dolgozni egy kritériumrendszert, hogy milyen esetekben alkalmazható ez a fajta érzelmi fájdalomcsillapítás, hiszen az előnye mellett minden gyógyszernek van veszélye is. Te kipróbálnád?

  • 472 2020. március 02 Életmód 2020. március 02.

    Facebook Comments