Így készítsd fel otthonod az őszre
Írta:

Így készítsd fel otthonod az őszre

Egyelőre az időjárás még nem, csak az iskolakezdés jelzi az ősz közeledtét, de szerintünk nem árt, ha időben felkészülünk – így nem ér majd minket váratlanul a hirtelen beköszöntő hűvösebb évszak.

 

Fess – Ha nyáron nem volt időd (vagy amikor volt, 40 fok volt) kifesteni a nappalit, átfesteni a régi komódot vagy az egyik ajtót, akkor használd ki erre a nyár végét. Nappal még most is elég meleg van, és késő estig simán nyitva hagyhatod az ablakokat, hogy kiszellőzzön a festékszag. Ha pedig olyan mázlista vagy, hogy van kerted vagy egy nagy teraszod, akkor akár ott is elvégezheted a kisebb dolgokon a „piszkos munkát”.

 

Kuckózásra fel! – Cseréld le a függönyöket, könnyedebb textíliákat nehezebb őszi anyagokra – tegyél sötétebb színű, puha takarót az ágyra, használd ismét a kedvenc, vastagabb ágyneműdet, és igen, lassan előkerülhetnek az őszi színekben pompázó díszpárnahuzatok és a puha műszőrmék is. Hogy a kedvenc forrócsokis bögrédről, pokrócodról, könyveidről már ne is beszéljünk, ugye? ;)

 

Keresd a rést – Ha nem is a pajzson, de a falakon, az ablak- és ajtókeretek mellett, és azokon a pontokon, ahol kábelek csatlakoznak az épülethez. Nézz át mindent alaposan, mert már egy-két apró ilyen kis levegőrés is nagyban hozzájárulhat a fűtésszezonban az energiaveszteséghez (magyarul a szobák gyorsabb kihűléséhez).

 

Fő a biztonság – Készítsd fel a kandallót a fűtésszezonra – takarítsd ki alaposan és szerintünk jó, ha szakemberrel is átnézeted –, illetve ellenőriztesd a kéményeket is.

 

Szellőztess, szagtalaníts – Használd ki a szeptemberi meleg napokat, és szellőztesd át a ruháidat, ágyneműidet, és persze élvezd, hogy még akár egész álló nap is nyitva lehetnek az ablakok. Ezzel is sokat tehetsz a lakásban óhatatlanul is megjelenő kellemetlen szagok ellen. Egyébként ha ilyen problémát „szagolsz ki”, a legjobb, ha felkutatod a szagok forrását, megszünteted, majd természetes módszert vetsz be a nem kívánatos aromák távoltartására.

 

Ilyen „csodafegyver” például a Hiilibag is. Ez egy bambusz szénnel töltött zsákocska – egy kis légszűrő párna, ami nevéből következően tök jól kiszűri a szagokat. De akár bizonyos méreganyagok vagy bacik jelenlétének és a túlzott párának is képes gátat szabni, így a penész nagy ellensége is. Használata nagyon egyszerű: csak pakold le, ahová szeretnéd – cipősszekrény, hűtő, a kutya helye mellé, stb. –, és hagyd, hogy tegye a dolgát. Háromhavonta tedd ki a napfényre és hagyd szellőzni 3-4 óráig, majd mehet vissza a helyére. Két évig használhatod, majd akár a kertbe, akár a szobanövényeid alá is szórhatod a tartalmát, tehát még hulladékot sem termelsz a használatával. Ha további infókra vagy kíváncsi, itt tudhatsz meg többet a Hiilibagről: https://www.hiilibag.hu/

 

  • 566 2019. augusztus 30 Életmód 2019. augusztus 30.

    Facebook Comments