Szedjük magunk!

Szedjük magunk!

Dolgosnak áll a világ – nyáron jobban, mint valaha.

 

Mi is írtunk már a tavaszi és nyári gyümölcsnapokról, adtunk tippeket fogyókúrás gyümölcslék készítéséhez, eddig azonban arról nem esett szó, hogy hol is érdemes beszereznünk ezt a sok egészséges alapanyagot. A szándék ugyanis hiába jó és egészséges, ha a boltból hazavitt naranccsal az évi tolerálható permetszer mennyiség dupláját visszük be.

Ezért különösen fontos utánajárni az elfogyasztott élelmiszerek eredetének. Bár narancsültetvény viszonylag kevés van itthon (konkrétan nincs), rengeteg olyan hazai gyümölcs van, amihez könnyen hozzájuthatunk, mégpedig egyenesen a forrásból. És igen, ne kerülgessük tovább a forró kását: a szedd magad mozgalomról, illetve a szedd magad földekről van szó.

Ezek olyan ültetvények, ahol egy nagy területen mi magunk szedhetjük le a gyümölcsöt a saját szánk íze szerint. Ez pedig azért jó – amellett, hogy a DIY és a home-made az új városi divat – hogy pontosan tudjuk, mi kerül a tányérra és  a befőttbe. Ezeken a helyeken szabadon válogathatunk a végtelen gyümölcsösben: jó érett epret és barackot szeretnénk? Esetleg kicsit keményebbet, mert hosszabb távú terveink vannak vele? Minden megoldható, sőt: olyat is láttam már, hogy apukák gyűjtötték a földről a hullott gyümölcsöt. Cefrébevalónak.

3d10c9c21f6f61faeefd4aa27b190def_XLfotó:oldalborda.hu

Mert hiába van Spanyolország egyik csücskében akkora üvegház rengeteg, ami még az űrből is látszik, ha az innen érkező, féléretten leszedett gyümölcsök kéngázban töltik a szállítás heteit. Ami miatt persze pont úgy néznek ki, mint az a piros eper, amit mi magunk szedünk egy kis fizikai munka árán, de a szín csalóka: ez nem a napon érett vitaminok színe.

Ezen a gondolatmeneten felbuzdulva néztünk kicsit szét a hazai szedd magad piacon, és kellemes meglepetés ért. Nem csupán az általam eddig ismert eper és sárgabarack földek léteznek, de szinte mindenféle gyümölcs elérhető szerte az országban. A gyumolcsvadasz.hu és a szeddlemagad.hu tájegységenként és gyümölcs fajtánként is besorolja a szedd magad földeket. Lehet szedni az eper-barack-alma szentháromságon túl cseresznyét, málnát, meggyet, ribizlit, áfonyát, egrest, körtét, szilvát, birsalmát, diót, szőlőt, de zöldségeket is: karalábét, padlizsánt, tárkonyt, tv- és zöldpaprikát, újhagymát, céklát és borsikafüvet.

Kitűnő szombati program az egész családnak, amit még a gyerekek is élveznek. Mire vársz még?

 

  • 1792 2015. június 22 Életmód 2015. június 22.

    Facebook Comments