Így betegít meg a rossz levegő
Írta:

Így betegít meg a rossz levegő

Ezek a nem megfelelő minőségű levegő káros egészségügyi hatásai

 

 

Mi is többször írtunk már róla, mennyire káros tud lenni az a levegő, amit belélegzünk, legutóbb például a benne található nem éppen egészséges anyagokat gyűjtöttük össze. Most pedig arról mesélnénk kicsit, mennyi féle betegségért, és hétköznapi kellemetlenségért okolható a rossz levegő.

 

Bizonyára sokan tapasztaltátok már, hogy amikor rosszabb a levegő, akkor köhögnötök kell, szaporábban veszitek a levegőt, esetleg sípol a tüdőtök. Ezek csak a mindennapi, egészen ártalmatlannak tűnő tünetek, ám ha hosszú távon vagyunk kitéve légszennyezésnek, az bizony sok komoly problémát okozhat. A magas légszennyezettség már rövid távon is károsítja a sejteket a légutakban, megterheli a szívet és a tüdőt, keményebb munkára késztetve őket, hogy ellássák a testet oxigénnel, valamint súlyosbítja a szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségeket is.

 

Ha hosszabb távon is ki vagyunk téve az egészségtelen levegő ártalmainak, az pedig egészen drámai következményekkel jár: csökkenti a tüdőkapacitást és a légzésfunkciót, felelős lehet az asztma, hörghurut, tüdőtágulat esetleg a rák kialakulásáért is, csakúgy mint a tüdő felgyorsult öregedéséért és általánosságban megrövidítheti az életünket. Egy tavalyi felmérés szerint minden hatodik (!) magyar a légszennyezés miatt hal korában, ami egészen sokkoló adat, pláne, hogy semmilyen terv nincs arra, hogy ezen az arányon hogyan fogunk javítani. A rossz levegőnek az ipartól kezdve a túl sok autón át a nem megfelelő fűtési technológiákig számos oka van, és egyénként sajnos nem sokat tehetünk.

 

Annyi lehetőségünk van javítani a saját életminőségünkön, hogy legalább az otthonunk levegőjét próbáljuk megtisztítani a káros anyagoktól. Erre használhatunk elektromos légtisztítót, szobanövények garmadáját, vagy ami nekem mostanában nagyon bejött, az a Hiilibag, egy bio légszűrő párna. Ez a kis lenvászon zsák bambusz szénnel van töltve, ami például a gázmaszkok szűrőjének is az anyaga. A bambusz szén több millió apró pórusból és üregekből áll, melyek együttesen olyanok, mint egy nagy szivacs. Ahogy a levegő áthalad a pórusokon, a részecskék csapdába esnek a belső felületein, így tisztítja a levegőt. Egy gramm bambusz szén több mint háromezer négyzetméternyi felülettel rendelkezik, tehát extrém hatékonyan tisztítja a levegőt. Ráadásul nem csak a káros anyagokat nyeli el, hanem a szagokat és az allergéneket is, valamint megakadályozhatja a penész és a baktériumok kialakulását, hiszen elnyelheti a felesleges nedvességet. 1 kis bambusz szénnel töltött zsákokcsa képes 4 négyzetméternyi levegőt megtisztítani, teljesen gyerek és háziállat-kompatibilis, és 2 évig „működik”. Szerintem bőven megéri beruházni egy nagyobb csomagra, a saját 52 négyzetméteres lakásomat a legolcsóbb elektromos légtisztítók árából tele tudtam pakolni ilyen kis zsákokkal, és a hatása már pár nap alatt érezhető volt. Ráadásul mivel nem csak a légtisztítót váltja ki, de nem kell többet légfrissítőre sem páramentesítőre költeni, és még áramot sem fogyaszt, így havi több tízszeres megtakarítással számolok, és még a környezetre sem káros.

  • 613 2019. május 31 Életmód 2019. május 31.

    Facebook Comments