3 méltatlanul elhanyagolt téli sport

3 méltatlanul elhanyagolt téli sport

Ha tél, akkor síelés. Erre épül a legnagyobb biznisz, és erre szánnak az emberek legtöbbet. Pedig vannak épp ilyen élvezetes, helyben űzhető téli sportok is.

 

A futás, úszás, edzőterem hármas nem túl izgalmas lehetőség így télen, elmenni síelni viszont nem mindenkinek adódik lehetőség. Vannak azonban remek téli sportok, amit a nagyobb városokban minimális ráfordítással űzhetsz. Lehet, hogy az olimpiára már nem jutsz ki, ha most vágsz bele egy sportág megismerésébe, de új hobbinak tökéletes lehet egy gyerekkori vágyálom megvalósítása.

 

Gyors- és műkorcsolya

Én egész életemben tisztelettel vegyes csodálattal néztem a műkorcsolyázókat, de a jégen csak nagyon lassan előrefele haladva tudok valamennyire létezni. Viszont szerencsére már vannak olyan korcsolyaiskolák, ahol felnőtteket is tanítanak, például itt, itt és itt. Ezeken a helyeken kiscsoportban, felnőttek között tanítanak meg az olyan legalapvetőbb dolgokra, mint elindulni és megállni. Amellett, hogy ez még a Városligeti Műjégpályán is hasznos tudás, ha megtetszik a sport, akkor akár műkorcsolya, akár gyorskorcsolya irányba tovább lehet menni az alapok elsajátítása után.

girls-hockey-ice-ice-skating-Favim.com-1396820

Fotó: favim.com

 

Curling

Tudjátok, van az a furcsa kanadai sport, ahol pár felnőtt ember egy csúszó kőgolyó előtt söpröget veszettül. Ez a curling, ami sokkal inkább a felnőttek sportja, mint a gyerekeké, és ennek megfelelően a Magyar Curling Szövetségben tartanak is felnőtt teljesen kezdő curling tanfolyamokat. Itt pár hét alatt megtanítják a játék alapjait, megtanítanak a jégen biztonságosan mozogni és egyszerűbb játékhelyzetekben stabil kicsúszással a követ a célba juttatni. Ha pedig megtetszik az északi életérzés (és szerintünk meg fog, mert csinálni nagyobb móka, mint amilyennek tűnik), akkor a program elvégzését követően akár a tét nélküli, úgynevezett bonspiel versenyeken is részt vehetünk. A curling, amit gyakran a jég sakkjának is hívnak, igazi stratégiai csapatjáték. Az egyetlen megfontolandó dolog, ami miatt mi inkább szezonálisan ajánljuk, az a -4 °C-os pálya. Most, amikor kint is hóba borult táj, ideális és stílusos, nyáron a kánikulában már nem biztos, hogy bevállalnánk.

curling

Fotó: thefranchiseok.com

 

Jéghoki

Szintén észak-amerikai sport, és az első pontban említett korcsolyázáshoz is köze van listánk harmadik tagjának, a jégkorongnak. Ezt a nagyon intenzív és elég macsó sportot két hatfős csapat játssza, és a cél a jégkorong kapuba juttatása. A mérkőzés három, egyenként 20 perces harmadból áll, és elnézve, hogy mekkora küzdelmek zajlanak a jégen, nem kevés ennyi idő sem. Ráadásul a hoki keletkezéstörténete is igazán vicces: a kanadai hokit az 1800-as évek közepéig vezetik vissza, amikor állítólag a William erőd parancsnoka elrendelte az unatkozó katonáknak az udvar feltakarítását. A sepregető katonák pedig egy fadarabka terelgetésével találták ki az új játékot. Ma viszont már modern eszközökkel, és rengeteg védőfelszerelésbe bugyolálva ismerheted meg a hokit, felnőtt kezdőként például itt.

Ice-hockey-in-Cambodia-f

Fotó: asialifemagazine.com

  • 2300 2016. február 01 Életmód 2016. február 01.

    Facebook Comments