Sószoba: a téli köhögős betegségek legnagyobb ellenfele
Írta:

Sószoba: a téli köhögős betegségek legnagyobb ellenfele

Szinte minden légúti bajra jó a sószoba, ami országszerte már több száz helyen elérhető.

 

 

 

 

A meleg sós pára inhalálása nagyszüleink bevált módszere volt az orrdugulás kezelésére, valószínűleg mindannyiunknak kellett a forró gőz fölé hajolni egy-egy csúnya megfázás alatt. Aztán ahogy felnőttünk, valahogy elfelejtődött ez a tudás, pedig a sós levegő hatása ma is csodát tud tenni. Otthon ritkán állunk már neki sós vizet forralni, hogy inhaláljunk, a sóbarlangok jótékony hatása pedig sajnos keveseknek van elérhető közelségben, de tudtad, hogy gyakorlatilag minden nagyobbacska városban vannak sószobák, ahol mindenféle égúti betegségből gyógyulhatunk?

 

Ezek a sószobák a sóbarlangok hangulatát és hatását idézik és szinte az összes légúti panaszra megoldást nyújt egy 5-10-15 alkalmas terápia. A sós levegő a megfázástól kezdve az allergia, asztma, arcüreggyulladás, COPD, és még egyes bőrbetegségek tüneteit is képes enyhíteni vagy megszüntetni, csökkenti a dohányzás ártalmait, és megelőzésnek sem utolsó, hiszen az immunrendszert is támogatja. Nekem például már egy 40 perces alkalom is érezhetően lejjebb húzta az arcüreggyulladásomat, de persze azért ez sem csodaszer.

 

Egy sószobát úgy kell elképzelni, hogy egy sótéglákkal kirakott falú helyiségben kényelmes heverőkön, fotelekben relaxálunk vagy olvasunk, miközben a sós levegő észrevétlenül tisztítja a tüdőnket. A hatásmechanizmusát úgy kell elképzelni, hogy a belélegzett só „kisöpri” a tüdőt: a szárító hatásának köszönhetően megköti a váladékot, ami így könnyebben ürül. Hatékonyan tisztítja meg a tüdőt az ott lerakódott szennyeződésektől, allergénektől és a felesleges nyálkától, és a nagyvárosi szennyezett levegő hatásait is képes ellensúlyozni. Választhatunk nedves és száraz sóterápia között, a gyerekeknek pedig általában még sóhomokozót is építetek ezeken a helyeken. Egy ilyen sóterápia 40-60 perces, ami a léleknek is kikapcsolódás, a légutaknak pedig valódi felüdülés. A következő megfázásnál jusson eszedbe!

 

  • 534 2019. december 16 Életmód 2019. december 16.

    Facebook Comments